Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

200 de sindicalişti de la Cartel Alfa au protestat la Constanţa, cerând blocarea transferului taxelor sociale ale angajatorului către angajat

protest cartel alfa

Aproximativ 200 de sindicalişti de la Cartel Alfa au protestat, miercuri după-amiază, în municipiul Constanţa, ei solicitând în primul rând blocarea transferului taxelor sociale ale angajatorului către angajat, dar şi deblocarea negocierii încheierii contractelor colective de muncă la toate nivelurile. Oamenii au scandat “Demisia”, “Hoţii, hoţii” şi au avut pancarte pe care scria: “Nu suntem numere, suntem muncitori” şi “Fără oameni nu se poate”.

Aproximativ 200 de persoane s-au strâns miercuri, începând cu ora 15.00, pe platoul din faţa Prefecturii Constanţa, pentru a participa la o acţiune de protest organizată de Cartel Alfa. Oamenii au scandat “Solidaritate”, Demisia”, “Hoţii, hoţii”, aveau pancarte pe care scria “Nu experimentelor sociale pe români !!!”, “Vrem dialog social, respect, drepturi”, “Fără oameni nu se poate”, “Dreptul de a negocia nu se negociază”, “Noi nu suntem numere, suntem muncitori”, unii dintre ei având şi vuvuzele şi butoaie metalice în care loveau cu beţe.

Liderul sindicatului Cartel Alfa Constanţa, Ion Caraignat, a declarat că principala revendicare vizează blocarea transferului taxelor sociale ale angajatoului către angajat. “Legat de propunerea Guvernului de transfer a taxelor sociale de la angajator la angajat reprezintă un experiment singular, iar consecinţele negative vor fi suportate tot de noi lucrătorii, iar de consecinţele pozitive, dacă vor exista, vor beneficia, doar patronii şi angajatorii”, a explicat liderul de sindicat. El a precizat că plata contribuţiilor sociale exclusiv de către angajat nu este aplicată în nicio ţară din Uniunea Europeană.

“În Uniunea Europeană, taxele sunt echilibrate. Angajatorii plătesc o medie de 23,57 la sută contribuţii, iar angajatul de 13,5 la sută, este un echilibru ca să ţină constant atât profitul companiilor, cât şi veniturile salariaţilor”, a explicat Ion Caraignat. O altă revendicare se referă la modificarea legii 62/2011, pentru deblocarea negocierii şi încheierii contractelor colective de muncă la toate nivelurile, plecând de la varianta comună a celor cinci confederaţii sindicale înaintată guvernului.

El a menţionat că de la intrarea în vigoare a Legii Dialogului Social, din 2011, nu s-a mai putut negocia nici un contract colectiv de muncă la nivel de sector, iar la nivel de companie, din cele aproximativ 14.000 de contracte semnate, marea majoritate, peste 85 la sută, sunt semnate de reprezentanţii salariaţiilor, aceştia fiind desemnaţi de cele mai multe ori de managementul companiei. Acţiuni similare ale Cartel Alfa au avut loc miercuri şi în alte oraşe din ţară, conform news.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.