Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

20% din pădurile Australiei au fost distruse de incendiile recente

The New York Times
Australia incendii padure

Incendiile recente din Australia au distrus mai mult de o cincime din pădurile ţării, focare "fără precedent" după o secetă de mai mulţi ani provocată de încălzirea globală, potrivit unor studii publicate luni, relatează AFP.

Climatologii studiază în prezent datele referitoare la aceste incendii pentru a determina modul în care schimbările climatice au determinat aceste distrugeri.

Într-o ediţie specială a revistei Nature Climate Change, cercetătorii australieni analizează şi alte aspecte ale acestor incendii de vegetaţie, potrivit Agerpres.

Unul dintre studii a constatat că între septembrie 2019 şi ianuarie 2020, aproximativ 5,8 milioane de hectare de pădure au fost distruse de flăcări în statele New South Wales şi Victoria, cel mai devastator sezon de incendii înregistrat până în prezent.

"La mijlocul primăverii (australe) 2019, am realizat că o parte foarte importantă din pădurile din estul Australiei poate fi distrusă de flăcări într-un singur sezon", a declarat Matthias Boer, de la Western Sydney University.

În medie, mai puţin de 2% din pădurile Australiei sunt distruse de incendii în fiecare an.

Citește și: Un greu din ALDE, Toma Petcu, a trecut la grupul parlamentar PNL: 'Fără să accept vreodată arbitrariul sau măsurile de forţă'

Un alt studiu examinează condiţiile care au agravat distrugerea provocată de incendii: o secetă de câţiva ani în bazinul Murray.

Andrew King de la Universitatea din Melbourne şi colegii săi au studiat un fenomen meteorologic cunoscut sub numele de "dipol pozitiv" din Oceanul Indian (DOI), care influenţează direct nivelul de precipitaţii în Australia.

Astfel, când temperatura suprafeţei mării este mai caldă decât în mod normal în estul Oceanului Indian, cu ape mai reci la vest, acest lucru provoacă de obicei ploi mult mai abundente în sud-estul Australiei.

Cercetătorii consideră că seceta care a afectat cea mai mare parte a Australiei în 2017 este legată de o scădere a frecvenţei acestor tipuri de fenomene meteorologice din cauza încălzirii oceanelor.

În opinia acestora, iarna australă 2016 a înregistrat precipitaţii semnificative, legate de un fenomen DOI însă, de atunci, bazinul Murray a înregistrat 12 sezoane ploioase consecutive sub medie, cea mai lungă perioadă din 1900.

O situaţie care riscă să reapară din ce în ce mai des. "Înseamnă că trebuie să ne aşteptăm la mai multe sezoane fără ploaie în Australia şi, probabil, la mai multă secetă", a spus mai spus Andrew King.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.