Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

23 de ani de PUȘCĂRIE pentru ucigașul jurnalistului slovac Jan Kuciak şi a logodnicei sale

Jan Kuciak

Tribunalul specializat din Slovacia l-a condamnat luni pe Miroslav Marcek, fost militar, la 23 de ani de închisoare pentru uciderea prin împuşcare a jurnalistului de investigaţie Jan Kuciak şi a logodnicei sale Martina Kusnirova, în februarie 2018, informează Reuters.

Marcek (37 de ani), care nu a fost prezent la pronunţarea sentinţei, şi-a recunoscut vinovăţia în acest caz, care a generat proteste la nivel naţionale şi în cele din urmă a dus la prăbuşirea guvernului în această ţară central-europeană cu 5,5 milioane de locuitori, scrie agerpres.ro.

Citește și: Klaus Iohannis, despre rectificarea bugetară: Vom avea o situație complicată a bugetului

Omul de afaceri slovac Marian Kocner, judecat pentru comandarea crimei din februarie 2018, ar fi mituit în mod sistematic ani la rând mai mulţi magistraţi, cu mult timp încă înainte de asasinarea lui Kuciak. Investigaţiile asupra afacerilor milionarului Marian Kocner au dezvăluit o reţea de corupţie care a funcţionat timp de câteva decenii în Slovacia.

Jan Kuciak relatase în detaliu despre afacerile lui Kocner, dar şi despre alte cazuri de corupţie. Ultimul articol al lui Jan Kuciak, neterminat, dar publicat postum, a vizat oameni de afaceri italieni prezenţi în Slovacia - printre care Antonino Vadala - şi suspectaţi de legături cu mafia calabreză 'Ndrangheta.

Citește și: Victor Ponta a atacat dur Guvernul: Acceptăm să fim mințiți și propagam minciuni

Asasinarea sa şi a logodnicei sale în 2018, în casa loc din satul Velka Maca, a provocat ample manifestaţii de stradă care l-au împins la demisie pe premierul de la acea vreme, Robert Fico, politicianul dominant în Slovacia de peste un deceniu.

La începutul lui martie, tribunalul special pentru crimă organizată din Pezinok, lângă Bratislava, a anunţat că procedurile juridice în acest dosar vor fi suspendate până cel puţin la sfârşitul lui martie din cauza coronavirusului. Procesul lui Miroslav Marcek era urmărit cu atenţie de mass-media internaţională de la începutul lui, anterior în acest an.

Citește și: Klaus Iohannis aduce vești bune: Primim în această săptămână 2,5 milioane de măști pentru medici, 5 milioane de măști pentru forţe de ordine, 8 milioane de măști care vor ajunge la populație

Investigaţiile asupra afacerilor milionarului Marian Kocner, acuzat că a comandat asasinatul, au dezvăluit o reţea de corupţie care a funcţionat timp de câteva decenii în Slovacia.

În aprilie 2018, Parlamentul European a condamnat ferm într-o rezoluţie asasinarea lui Jan Kuciak şi a partenerei sale şi a cerut o ''anchetă aprofundată, independentă şi internaţională''. Ulterior, în ianuarie anul trecut, PE a lansat programul de training 'Jan Kuciak' adresat jurnaliştilor de investigaţie.

Citește și: Medicii trag semnalul de alarmă! A fost raportată încă o complicație gravă asociată cu COVID-19 .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.