Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

25 aprilie - Ziua internaţională a delegaţilor (ONU)

ONU

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a proclamat data de 25 aprilie drept Ziua internaţională a delegaţilor ("International Day Delegates"), prin Rezoluţia 73/286 din 2 aprilie 2019, pentru a sensibiliza rolul reprezentanţilor şi delegaţilor statelor membre la Naţiunile Unite.

"Delegaţii dau viaţă Naţiunilor Unite. Fără ei, această organizaţie nu ar fi ceea ce este. Ei negociază acorduri şi se coordonează cu ţările de origine. Unii formează alianţe, alţii luptă pentru compromisuri. În acest fel, ei întruchipează multilateralismul, la care se referă ONU", menţionează site-ul ONU, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Mișcare în plină stare de urgență! Petiție pentru Marcel Vela, pentru a șterge toate amenzile date pentru nedistanțare socială

Potrivit https://www.un.org/en/observances/delegates-day, delegaţii îşi reprezintă ţările în cadrul reuniunilor la Naţiunile Unite. Cu excepţia cazurilor politicienilor de rang superior, delegaţii vorbesc şi votează în numele ţării lor la Adunarea Generală, precum şi la Consiliul de Securitate al ONU. Delegaţii sunt numiţi de către ţările lor. Prin urmare, ei urmăresc interesele guvernului pe care îl servesc.

Odată cu adoptarea Rezoluţiei 73/286, Adunarea Generală recunoaşte rolul crucial al delegaţilor în îndeplinirea principalelor obiective ale Organizaţiei Naţiunilor Unite. O parte din sarcinile delegaţilor au rolul de a atinge aceste obiective, fie că se referă la menţinerea păcii internaţionale, încurajarea respectării drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale sau promovarea multilateralismului.

Ziua internaţională a delegaţilor din anul 2020 este specială din două motive. În primul rând, 25 aprilie 2020 este prima dată când este sărbătorită Ziua internaţională a delegaţilor. În al doilea rând, aceasta marchează importanţa împlinirii a 75 de ani de la Conferinţa de la San Francisco, eveniment care a pus bazele Naţiunilor Unite.

Citește și: Guvernul Orban pregătește măsuri pentru revenirea angajaților la serviciu! În aceste condiții, românilor nu li se va permite accesul la locul de muncă

Ziua internaţională a delegaţilor marchează aniversarea primei zile a Conferinţei de la San Francisco, cunoscută şi sub numele de Conferinţa Naţiunilor Unite privind Organizaţia Internaţională. La 25 aprilie 1945, delegaţi din 50 de ţări s-au reunit pentru prima dată la San Francisco, după cel de-al Doilea Război Mondial, cu scopul de înfiinţare a unei organizaţii care să restabilească pacea mondială şi să impună reguli asupra ordinii mondiale postbelice.

Un număr de 850 de delegaţi au luat parte la această conferinţă, timp de două luni, reprezentând peste 80 la sută din populaţia lumii, fiecare religie şi continent; cu toţii au hotărât să înfiinţeze o organizaţie, care să păstreze pacea şi să ajute la construirea unei lumi mai bune.

Citește și: Medicul Monica Pop sare în apărarea lui Adrian Streinu-Cercel: ‘Manevră politică!’

La două luni de la prima întâlnire, pe 26 iunie 1945, Carta Naţiunilor Unite a fost semnată de reprezentanţii celor 50 de ţări care au participat la conferinţă. Acordul a avut ca rezultat crearea Organizaţiei Naţiunilor Unite, care cuprinde în prezent 193 de state membre şi serveşte ca principal loc internaţional pentru dialogul colectiv între delegaţii statelor sale membre. Polonia, care nu avea un guvern la momentul conferinţei, a semnat statutul mai târziu, ridicând astfel numărul 51 de state membre fondatoare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.