Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

25 de ani de la primele alegeri libere

alegeri

Asociaţia Neguvernamentală Clubul CPUN va marca, miercuri, la Parlament, 25 de ani de la primele alegeri libere, desfăşurate în 20 mai 1990.

Şedinţa aniversară, care va marca acest eveniment, se va desfăşura la sala Constantin Stere a Senatului, cu aprobarea Biroului permanent.

"Cu 25 de ani în urmă, CPUN a redeschis uşile Parlamentului din Dealul Mitropoliei, închizându-le pe cele ale Marii Adunări Naţionale. "Parlamentul celor 100 de zile" a adoptat peste 150 de acte legislative, cel mai important fiind Decretul-Lege 92/1990 privind alegerile parlamentare şi prezidenţiale. În temeiul acestui decret-lege au avut loc la 20 mai 1990 primele alegeri, de la care se vor împlini curând 25 de ani. Luând în considerare importanţa Parlamentului ca instituţie fundamentală a statului de drept, fiind, în fond, condiţia sine qua non a democraţiei, am fi onoraţi să marcăm împreună trecerea acestui sfert de veac de la primele alegeri libere", se arată în scrisoarea adresată de preşedinta Asociaţiei Clubul CPUN, prof. Eugenia Iorga, preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, informează Agerpres.

Asociaţia Neguvernamentală Clubul CPUN a propus "ca, în Parlamentul ţării, să aibă loc la 20 mai 2015 o şedinţă comună aniversară consacrată alegerilor din 20 mai, la care să participe alături de actualii parlamentari, membrii Adunării Constituante şi membrii Asociaţiei Neguvernamentale Clubul CPUN".

***

În urmă cu 25 de ani, la 20 mai 1990 erau organizate primele alegeri prezidenţiale şi parlamentare din România, după Revoluţia din decembrie 1989.

Alegerile s-au desfăşurat în baza Decretului-Lege 92/1990, emis de Consiliul Provizoriu de Uniune Naţională (CPUN), organism creat cu autoritate de parlament provizoriu, care a preluat prerogativele puterii provizorii în stat şi în care au fost incluşi reprezentanţii tuturor partidelor politice apărute imediat după decembrie 1989, precum şi ai organizaţiilor minorităţilor naţionale. Preşedintele CPUN a fost Ion Iliescu (9 februarie-20 iunie 1990).

La 14 martie 1990, Consiliul Provizoriu de Uniune Naţională a adoptat Legea privind alegerea Parlamentului şi a preşedintelui României, primele alegeri libere parlamentare şi prezidenţiale fiind stabilite pentru ziua de 20 mai 1990.

În primul scrutin postcomunist, pentru funcţia de preşedinte, doar Frontul Salvării Naţionale, Partidul Naţional Liberal şi Partidul Naţional Ţărănesc Creştin-Democrat au promovat candidaţi la preşedinţie: Ion Iliescu, din partea FSN, Ion Raţiu din partea PNŢCD şi Radu Câmpeanu, din partea PNL.

Primul legislativ a numărat 515 membri, dintre care 396 de deputaţi (387 aleşi şi 9 desemnaţi de minorităţile naţionale) şi 119 senatori (118 reprezentând o formaţiune politică şi unul, independent).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.