Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

3 scenarii spectaculoase vehiculate în Parlament pentru Guvernul Cioloș

Digi24
Dacian Cioloș

Parlamentarii au început să întoarcă pe toate fețele desemnarea lui Dacian Cioloș pentru a forma viitorul Guvern și pe scena politică au apărut „la cald” 3 mari scenarii.

PSD și AUR au anunțat că nu-l votează premier pe Cioloș, iar PNL i-a transmis acestuia să se ducă să facă majoritate cu cei alături de care USR a dat jos Guvernul, adică cu PSD și AUR. La nivel declarativ, asta înseamnă că peste 70% din parlamentari nu votează un cabinet Cioloș și acesta pică în Parlament dacă nu cumva o să renunțe la mandat înainte să se ajungă la vot.

Printre parlamentari consultați de ȘTIRIPESURSE.RO circulă 3 posibile evoluții:

Scenariul 1. Klaus Iohannis vrea să umilească USR spunând că este un partid iresponsabil care a dat jos Guvernul și nici nu are ce să pună în loc pentru că este total izolat pe scena politică. Scopul PNL este ca Guvernul Cioloș să nu obțină votul de învestitură și să readucă apoi USR la masa negocierilor cu coada între picioare și fără să aibă pretenții și condiții pentru liberali, iar viitorul Guvern să fie tot Guvern PNL-USR-UDMR, dar cu premier PNL poate chiar Florin Cîțu, spun surse parlamentare pentru ȘTIRIPESURSE.RO.

Scenariul 2. Klaus Iohannis și PNL nu mai vor să guverneze cu USR și vor trage de timp până în primăvară cu guvernul interimar condus de Florin Cîțu, cred alți parlamentari. Pe subiectele cele mai presante, precum pandemia și prețurile la energie, rezolvarea va veni din Parlament, unde toate partidele inclusiv PSD se vor mobiliza pentru a rezolva problemele care țin afișul agendei românilor. Până la primăvară se va căuta o soluție de ieșire din criză. Chiar dacă nu mai au putere totală, liberalii rămân totuși înfipți la butoane, pot face numiri în funcții și pot împărți fonduri primăriilor. O problemă este totuși bugetul pe 2022. Mai departe o variantă este negocierea unui Guvern minoritar. Unele voci parlamentare spun că nu trebuie exclusă totală nici varianta anticipatelor anul viitor, după care se poate forma un Guvern chiar PNL-PSD mizându-se pe faptul că social-democrații au arătat că pot fi responsabili în perioada în care Guvernul a fost interimar.

Scenariul 3. Dacian Cioloș ajunge premier. PNL și UDMR nu au exclus să-l voteze, interpretează unii parlamentari. Potrivit acestui scenariu, liberalii au spus că discută cu Cioloș după ce obține o majoritate cu PSD și AUR, iar UDMR a spus că deși e foarte greu să facă o înțelegere, totuși merge la negocieri. Aici teoria este că liberalii și udemeriștii joacă tare pentru a-și mări marja de negociere. Liberalii ar vrea mai întâi ca USR să fie refuzat de PSD și AUR și Cioloș să vină cu căciula în mână la PNL. Chiar dacă funcția de premier are o miză uriașă și e greu de crezut că liberalii ar risca mult cu o astfel de mutare, totuși PNL ar avea și niște avantaje importante cu Cioloș prim-ministru, spun sursele citate:

  • Dacă USR cu 17% ia premierul, atunci PNL poate pretinde să ocupe cele mai 'grele' ministere, pe care nu ar putea să le ia dacă liberalii ar avea în continuare prim-ministrul
  • PNL va rămâne conectat la avantajele guvernării, dar nu va mai deconta și electoral, pentru că paratrăznet pentru eșecurile guvernării va fi USR. PNL va beneficia astfel de o gură de oxigen după o scădere în sondaje.
  • PNL ar putea revendica șefia ambelor Camere ale Parlamentului și să țină în șah permanent USR-ul, chiar dacă nu are premierul.
  • Așa cum Mugur Isărescu, Adrian Năstase și Victor Ponta nu au câștigat alegeri prezidențiale după ce au fost premieri, imaginea de reformist a lui Cioloș se va risipi în 3 ani dacă va sta în fruntea Guvernului pentru că intervine erodarea naturală prin expunerea la guvernare. Se taie astfel aripile USR pentru Cotroceni și electoratul formațiunii se va orienta spre candidatul PNL în turul 2.

Urmează ca partidele să se reunească în forurile interne pentru a lua decizii oficiale despre cum se vor poziționa la vot. Dacian Cioloș va merge să negocieze prima dată cu PNL și UDMR.

În 10 zile, premierul propus trebuie să se prezinte în Parlament, să ceară votul de învestitură, cu un program de guvernare și o listă de miniștri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.