Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

30 de ţări susţin iniţiativa înfiinţării unui tribunal împotriva Rusiei. Dmitro Kuleba: 'Sunt bucuros. Grecia s-a alăturat astăzi'

universul.net
dmitro kuleba

Treizeci de ţări s-au alăturat deja coaliţiei care susţine crearea unui tribunal special pentru a judeca presupusele crime de război comise de Rusia în timpul invaziei sale în Ucraina, a declarat marţi ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, citat de EFE, scrie AGERPRES.

Vorbind la programul de ştiri difuzat în comun de posturile de televiziune ucrainene, Kuleba a anunţat că ultima ţară care s-a alăturat acestui grup este Grecia, potrivit Interfax-Ukraina.

'Sunt bucuros să vă informez că de acum sunt 30 de ţări. Grecia s-a alăturat astăzi grupului. La sfârşitul săptămânii trecute erau 29', a declarat şeful diplomaţiei ucrainene. 'Atunci am spus că nu mă îndoiesc că vor fi mai mulţi participanţi la următoarea întâlnire a grupului. Şi putem vedea deja că acest lucru a început să se întâmple', a precizat el.

'Obiectivul acestui grup este simplu: atunci când i te alături accepţi ca un tribunal special să fie înfiinţat pentru ca Rusia să fie trasă la răspundere pentru crimele ce derivă din agresiunea' împotriva Ucrainei, a declarat Kuleba.

Sarcina acestei coaliţii este de a dezvolta modalităţi legale de înfiinţare a tribunalului şi de a rezolva unele probleme, în special privind ridicarea imunităţii preşedintelui rus Vladimir Putin şi a cercului său de apropiaţi, potrivit Interfax-Ukraina.

"Toate ţările G7 sunt în acest grup", a spus Kuleba, indicând că la data de 3 martie erau deja 29, inclusiv Guatemala, prima ţară din America Latină care s-a alăturat iniţiativei.

Prima reuniune a coaliţiei a avut loc la 26 ianuarie, la discuţii participând 21 de ţări, iar cea de-a doua va avea loc la Strasbourg (Franţa), în zilele de 21 şi 22 martie.

La 2 martie 2022, Curtea Penală Internaţională (CPI) a deschis o anchetă privind posibile crime de război comise de Rusia în Ucraina, aminteşte Interfax-Ukraina.

Pentru a aduna probe cu privire la aceste presupuse crime a fost înfiinţat un grup de anchetă comun cu mai multe organisme judiciare europene şi, în acest context, Ucraina intenţionează, de asemenea, să creeze un tribunal special care să judece exclusiv astfel de fapte.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.