Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

3000 de sirieni evacuaţi au rămas BLOCAŢI lângă Alep

fr.sputniknews.com
siria, evacuari

Peste 3.000 de sirieni - evacuaţi din localităţi asediate - au fost blocaţi miercuri în apropiere de Alep, continuarea operaţiunii de evacuare fiind suspendată până la eliberarea prizonierilor de către regim, a indicat joi Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), potrivit AFP, transmite agerpres.

Miercuri, 3.000 de persoane au fost evacuate din localităţile loialiste Al-Fu'ah şi Kafriya, asediate de doi ani de rebeli în provincia Idlib (nord-vest).

Până aici a fost! Marea Britanie ÎNCHIDE liberul acces înainte de 8 iunie

În paralel, în virtutea unui acord între guvern şi reprezentanţi ai opoziţiei, 300 de persoane, în majoritate combatanţi, au părăsit oraşele Al-Zabadani, Serghaya şi Charqi Jabalech, în provincia Damasc, potrivit OSDO, o organizaţie neguvernamentală siriană cu sediul la Londra, dar care dispune de surse de informare pe întreg teritoriul Siriei.

Două convoaie de aproximativ 60 de autobuze în total au fost blocate de fapt încă de marţi. Autobuzele cu locuitori din Al-Fu'ah şi Kafriya staţionează în Al Rashidin, o suburbie a Alepului (nord) controlată de rebeli, utilizată ca zonă de tranzit. Al doilea convoi de autobuze a fost oprit în zona Ramoussa, controlată de guvern, la sud de Alep.

"Plecarea autobuzelor este condiţionată de eliberarea prizonierilor din închisorile regimului", a explicat OSDO.

"Autobuzele nu se vor mişca înainte de eliberarea a 750 de prizonieri deţinuţi în închisorile regimului şi înainte de sosirea lor în sectoarele rebele", a adăugat OSDO.

Donald şi Ivanka Trump vor fi ÎN DIRECT cu astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională-VIDEO

Acordul încheiat de cele două părţi adverse menţionează eliberarea a 1.500 de deţinuţi din închisorile regimului în paralel cu cele două faze ale evacuării, potrivit organizaţiei neguvernamentale.

O a doua fază a acordului urmează să intervină în luna iunie, în conformitate cu prevederile înţelegerii. Potrivit acesteia, în total este prevăzută evacuarea a 30.000 de oameni.

Sâmbătă, un kamikaze a detonat un camion-capcană lângă autobuzele care părăseau Al-Fu'ah şi Kafriya, atacul soldându-se cu 126 de morţi, între care 68 de copii.

Regimul a acuzat rebelii, care au negat orice responsabilitate şi au condamnat atacul, nerevendicat nici până astăzi.

Destinaţia finală a locuitorilor din zonele rebele, în conformitate cu acelaşi acord, este provincia Idlib (nord-vest), controlată de insurgenţi şi jihadişti. Cei din Al-Fu'ah şi Kafriya tranzitează Alepul, după care vor fi distribuiţi în provinciile Damasc şi Latakia (vest), aflate sub controlul regimului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.