Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

31 de ani de la cea mai mare CATASTROFĂ nucleară din istorie

cernobil

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko s-a deplasat miercuri împreună cu omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko la Cernobîl, cu ocazia împlinirii a 31 de ani de la catastrofa considerată cel mai grav accident nuclear din istorie, relatează France Presse, conform agerpres.

"Trebuie să ne amintim de aceste răni care nu se vindecă", a declarat Poroşenko, într-un discurs în apropiere de reactorul avariat de la centrala nucleară Cernobîl.

Erdogan tună şi fulgeră la uşa Europei: 'Turcia nu poate aştepta la nesfârşit!'

"Fraţii noştri din Belarus au fost, probabil, cei mai afectaţi de acest dezastru", a adăugat el.

"Belaruşii, la fel ca ucrainenii, înţeleg că dezastrul de la Cernobîl nu are frontiere", a subliniat la rândul său Aleksandr Lukaşenko, evocând că ambele ţări s-au confruntat cu "cheltuieli enorme" pentru a depăşi consecinţele tragediei.

La 26 aprilie 1986, ora locală 01:23, reactorul nr. 4 al centralei nucleare de la Cernobîl a explodat în timpul unui test de siguranţă. Timp de zece zile, combustibilul nuclear a ars, degajând în atmosferă elemente radioactive, care au contaminat - potrivit unor estimări - până la trei sferturi din Europa, în special Rusia, Ucraina şi Belarus, pe atunci republici sovietice.

În 2005, un raport controversat al ONU a estimat la 4.000 numărul de decese dovedite sau viitoare în cele trei ţări cele mai afectate. Un an mai târziu, Greenpeace a evaluat la 100.000 numărul deceselor cauzate de dezastru.

Moscova rămâne neclintită. Kremlinul îşi CLARIFICĂ poziţia faţă de regimul lui Bashar al-Assad

La rândul lor, autorităţile ucrainene au raportat în 1998 aproximativ 12.500 de decese în rândul lichidatorilor.

"Mulţumim eroilor care cu preţul vieţii şi sănătăţii lor ne-au protejat împotriva consecinţelor oribile ale acestei tragedii", a declarat miercuri premierul Volodimir Groisman într-un mesaj pe Facebook.

În noiembrie 2016, un nou dom finanţat de comunitatea internaţională a fost plasat deasupra reactorului avariat, un proiect de excepţie care ar trebui să asigure siguranţa sitului în următorii 100 de ani.

Această structură concepută sub formă de arc, care prezintă un cadru metalic de 25.000 de tone (36.000 tone, cu diverse echipamente prevăzute) "va proteja copiii noştri, nepoţii şi strănepoţii noştri", a declarat Poroşenko miercuri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.