Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

3,2 milioane de cetăţeni cu drept de vot sunt aşteptaţi la urne pentru alegerea noului Parlament în Republica Moldova

stiri.md
sandu dodon

Peste 3,2 milioane de cetăţeni cu drept de vot din Republica Moldova sunt aşteptaţi duminică la urne pentru a-şi alege noul Parlament, după ce vechiul legislativ a fost dizolvat în luna aprilie, la propunerea preşedintelui Maia Sandu.

O prezenţă masivă la urne se observă în Transnistria, unde au fost deschise în total 41 de secţii de votare în cadrul alegerilor parlamentare anticipate care se desfăşoară duminică în Republica Moldova, relatează Radio Chişinău.

Până aproape de orele amiezii votaseră deja 17.566 mii de alegători domiciliaţi în regiunea transnistreană, conform aceluiaşi post de radio, care relatează, citând martori, că dintre alegătorii transnistreni ar primi bani pentru votul lor.

Peste un milion de alegători din Republica Moldova s-au prezentat, până la ora 16.00, la alegerile parlamentare anticipate de duminică, a anunţat preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil.

Oficialul CEC afirmă că procentul de prezenţă la vot a depăşit 34% din totalul celor 3.282.837 alegători înscrişi în listele electorale permanente. Potrivit Codului electoral, alegerile se consideră valabile dacă la acestea au participat cel puţin o treime din numărul total de alegători.

Alegătorii din două localităţi din Republica Moldova votează la alegerile parlamentare anticipate de duminică în corturi, ca urmare a lipsei unor spaţii în care să fie amenajate secţii de votare.

Astfel, persoanele cu drept de vot din satul Bîc din comuna Bubuieci, din suburbia municipiului Chişinău, dar şi cele satul Cigîrleni din raionul Ialoveni îşi exprimă votul în corturi militare, instalate pe terenurile administrate de autorităţile locale.

Autoritatea Electorală Permanentă informează că cele două secţii de votare deschise la Bucureşti, cu ocazia alegerilor parlamentare anticipate din Republica Moldova, funcţionează în parametri optimi, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară şi vor fi deschise pentru alegători până la ora 21,00.

AEP reaminteşte că cele două secţii se află la următoarele adrese: str. Eugeniu Carada nr. 1 (Centrul Vechi) şi str. Stavropoleos nr. 6 (Centrul Vechi).

Premierul interimar al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi, consideră că statul moldovean are nevoie de un sistem judiciar care să protejeze investitorii străini, care pot constitui "motorul dezvoltării economice a ţării".

El a declarat, duminică, după participarea la vot la alegerile parlamentare anticipate, că, fără resurse naturale, Republica Moldova are o singură resursă, capacitatea intelectuală a cetăţenilor.

Preşedintele Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Igor Grosu, şi-a manifestat convingerea că o prezenţă "exemplară" la alegerile parlamentare anticipate de duminică va determina victoria dreptei pro-europene.

El a declarat, la ieşirea de la urne, că electoratul din Republica Moldova îşi doreşte schimbarea, iar alegerile prezidenţiale din noiembrie, câştigate de fostul lider al PAS, Maia Sandu, au arătat acest lucru.

Fostul preşedinte al Republicii Moldova, socialistul Igor Dodon, a subliniat importanţa votului la alegerile parlamentare anticipate de duminică, arătând că de acest vot depinde cine va fi la guvernare în următoarea perioadă.

Dodon, care candidează pe poziţia a doua a listelor Blocului Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor, a făcut un apel la electoratul moldovean "să participe activ la luarea deciziei privind viitorul ţării".

Peste 21% dintre alegătorii din Republica Moldova şi-au exprimat, până la ora 12.00, votul la alegerile parlamentare anticipate de duminică, a anunţat, într-un briefing de presă, preşedintele Comisie Electorale Centrală (CEC), Dorin Cimil.

Potrivit acestuia, numărul total de alegători prezenţi la urne a fost de peste 600.000, dintre care peste 70.000 şi-au exprimat opţiunea în secţiile de votare din străinătate. De asemenea, până la ora 12.00 au votat peste 16.000 de cetăţeni din Transnistria.

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, speră ca alegerile parlamentare anticipate de duminică să genereze un parlament cinstit, cu care ea să poată lucra.

Liderul de la Chişinău a declarat, la ieşirea de la vot, că "aceste alegeri sunt despre puterea oamenilor, nu despre puterea politicienilor", şi i-a încurajat pe alegători să creadă în puterea pe care o au prin vot.

Liderul comuniştilor de la Chişinău, fostul preşedinte Vladimir Voronin, şi-a exprimat speranţa că alegerile parlamentare anticipate de duminică vor pune capăt ''umilinţei'' ultimilor 12 ani ai Republicii Moldova.

Voronin, care se află în fruntea listei candidaţilor Blocului Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor, a declarat, la ieşirea de la vot, că îşi doreşte ca Republica Moldova să intre în rândul ţărilor civilizate şi să aibă o relaţie "de prietenie cu toate ţările, începând de la vecinii noştri tradiţionali şi geografici".

Toate secţiile de votare de pe teritoriul Republicii Moldova au fost deschise, duminică, la ora 7.00, în cadrul alegerilor parlamentare anticipate, a anunţat, într-un briefing de presă, preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil.

Din totalul celor 2.150 de secţii de votare constituite pentru aceste alegeri, 41 sunt destinate votului cetăţenilor din Transnistria, iar 150 pentru cetăţenii moldoveni aflaţi în străinătate. Procesul de votare se va desfăşura în intervalul orar 7.00- 21.00.

Un număr de 12 secţii de votare sunt organizate în România pentru alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova, între care două sunt în Bucureşti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.