Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

4 ani de închisoare pentru Codruț Sereș

seres

Fostul ministru Codruț Sereș a fost condamnat la 4 ani de închisoare în dosarul Hidroelectrica. Decizia este definitivă.

Sentința este cu executare, potrivit Realitatea Tv. În data de 30 septembrie 2011 procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism –  Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a următorilor: Pena Eugen, în vârstă de 63 de ani, fost director general al S.C. Hidroelectrica S.A, Geormăneanu Victoria, în vârstă de 63 de ani, fost director economic la S.C. Hidroelectrica S.A.,  Asan George Lavinius, în vârstă de 53 de ani, director furnizare la S.C. Hidroelectrica S.A., Opriş Nicolae, în vârstă de 52 de ani, fost şef Serviciu Marketing -  Furnizare la S.C. Hidroelectrica S.A., Oprea Traian, în vârstă de 60 de ani, director general la S.C. Hidroelectrica S.A.,  Iosif Georgeta, în vârstă de 55 de ani, director economic la S.C. Hidroelectrica S.A.  şi Sereş Ioan Codruţ,  în vârstă de 42 de ani, fost Ministru al Economiei şi Comerţului, pentru săvârşirea infracţiunilor de complot şi subminarea economiei naţionale,  prev. de art. 167 alin. 1  şi art. 165 alin. 2 C.p.

”În fapt, se reţine că Pena Eugen a iniţiat şi a constituit o asociere infracţională, împreună cu inculpaţii Oprea Traian, Geormăneanu Victoria, Asan George Lavinius, Opriş Nicolae şi  Iosif Georgeta şi, în virtutea funcţiilor de conducere deţinute în cadrul S.C. Hidroelectrica S.A., societate comercială cu capital integral de stat, au desfăşurat activităţi infracţionale care au produs un prejudiciu considerabil patrimoniului societăţii şi bugetului consolidat al statului”, se arată în comunicatul DIICOT.

Sereș a fost acuzat de subminarea economiei naționale, după ce în cursul anului 2003, în contextul apariţiei fenomenului de secetă hidrologică pentru fluviul Dunărea şi a prognozelor meteorologice privind situaţia hidrologică pe râurile interioare, nu au invocat clauza de forţă majoră inserată în contractele de furnizare a energiei electrice, până la normalizarea regimului hidrologic, şi nici nu au luat măsuri în vederea renegocierii  preţurilor, cu consecinţa înregistrării unei pierderi financiare considerabile de către S.C. Hidroelectrica S.A.

DIICOT mai preciza că în perioada 2002 – 2003, inculpaţii au dispus cumpărarea de energie electrică de la S.C. Termoelectrica S.A. la preţuri mari şi au revândut energia electrică către furnizorii licenţiaţi şi consumatorii eligibili la preţuri mult diminuate faţă de preţurile stipulate în contractele încheiate cu aceştia.

Sereş Ioan Codruţ , în calitate de Ministru al Economiei şi Comerţului, a sprijinit gruparea constituită la nivelul conducerii S.C. Hidroelectrica S.A., prin nedenunţarea şi omisiunea sesizării organelor judiciare a faptelor ilicite de care a luat cunoştinţă prin natura funcţiei deţinute, a dispus efectuarea de modificări asupra materialul realizat de Corpul de Control şi nu a luat măsurile care se impuneau pentru ca activitatea S.C. Hidroelectrica S.A. să se deruleze în mod legal.

Prin toate acțiunile ilegale a fost un prejudiciu în sumă de aproximativ 5.400 miliarde lei, echivalentul a 165 milioane USD.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.