Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

47 de elevi din Harghita au fost premiaţi de IŞJ şi Prefectură pentru rezultate deosebite la examenele naţionale

gherlainfo.ro
examen concurs invatamant

Un număr de 47 de elevi din Harghita care au obţinut rezultate foarte bune la proba de limba română a examenelor naţionale au fost premiaţi, luni, de Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Instituţia Prefectului, printre ei numărându-se şi prima elevă de la secţia maghiară din judeţ care a avut media 10 la limba română la bacalaureat.

Premierea s-a desfăşurat la Casa Corpului Didactic "Apáczai Csere János" din Miercurea Ciuc, fiind răsplătite cu pachete cu cărţi oferite de Secretariatul General al Guvernului primele 11 note la limba şi literatura română, secţia română, respectiv secţia maghiară, la bacalaureat şi evaluarea naţională, potrivit agerpres.ro.

De asemenea, au fost premiate şi catedrele de limba şi literatura română de la şcolile care au obţinut cea mai bună rată de promovare la limba română din judeţ.

Inspectorul de limba română de la IŞJ Harghita, Manuela Nicoleta Stîngă, care a avut iniţiativa organizării acestui eveniment, a vorbit despre un principiu după care se ghidează, acela că performanţa se face în echipă şi le-a mulţumit elevilor, profesorilor şi părinţilor care au făcut echipă pentru a obţine aceste rezultate.

Prefectul Szabó Zsolt, la rândul său profesor de limba română, a punctat faptul că în cadrul acestui eveniment se celebrează excelenţa învăţământului harghitean şi a acelor elevi cu rezultate foarte bune la limba română, despre care a spus că este o "disciplină pe cât de frumoasă, pe atât de dificilă uneori, mai ales dacă nu este limba maternă a elevului respectiv".

Prefectul le-a spus elevilor că sunt dovada clară că se pot obţine rezultate deosebite, în ciuda contextului legat de situaţia pandemică.

"Sunteţi dovada clară că se poate, se poate şi în pandemie, se poate şi în mediul online, se poate chiar dacă avem felurite alte activităţi în jurul nostru, pentru că v-aţi dorit să atingeţi aceste rezultate, pentru că aţi muncit foarte mult şi pentru că aţi avut o echipă foarte bună în jurul vostru", a arătat Szabó Zsolt.

Prefectul a felicitat elevii, părinţii, profesoarele de limbă română, dar şi învăţătoarele şi educatoarele, punctând faptul că "acest demers al învăţării limbii române începe de la grădiniţă".

Prezent la eveniment, inspectorul şcolar general, Demeter Levente, şi-a exprimat bucuria că sunt elevi, atât la secţia română, cât şi la secţia maghiară, care au obţinut rezultate foarte bune la examenele de limbă română şi a subliniat că pentru comunitatea maghiară "este vital" să cunoască limba română şi să comunice în această limbă.

La rândul său, inspectorul şcolar general adjunct Cristinel Glodeanu şi-a exprimat bucuria că "profesorii, alături de elevi, au reuşit să demonstreze că şi în judeţul Harghita limba română este o disciplină importantă" şi le-a mulţumit tuturor celor care au contribuit la obţinerea acestor rezultate.

În cadrul evenimentului a fost premiată şi prima elevă de la secţia maghiară din Harghita care a obţinut media 10 la proba de limba română a bacalaureatului.

Szen Julia a terminat Colegiul Reformat "Baczkamadarasi Kis Gergely" din Odorheiu Secuiesc şi a fost notată cu 10 atât la proba de limba română, cât şi la cea de limbă maghiară.

Julia a spus că s-a pregătit mult şi a încercat să rezolve cât de bine subiectele examenului, fiind de părere că a ajutat-o şi faptul că locuieşte în localitatea Rupea, judeţul Braşov, unde sunt mai mulţi români şi trebuie să folosească mai des această limbă. Ea i-a mulţumit profesoarei de limba română, care a susţinut-o permanent.

De altfel, profesoara de limba română Kelemen Emilia a arătat că, pe lângă munca profesorului, contează talentului şi determinarea elevului şi a remarcat că Julia "are talent pentru literatură, se exprimă foarte frumos" şi a participat cu succes la mai multe concursuri judeţene.

"Sinceră să fiu, mă aşteptam din partea ei la o notă frumoasă. Mă bucur extrem de mult că a fost nota cea mai mare", a spus Kelemen Emilia.

O altă elevă de nota 10 la proba de limbă română a bacalaureatului este Beatrice Staicu, de la Colegiul Naţional "Octavian Goga" din Miercurea Ciuc, care a vorbit despre modul în care s-a pregătit pentru examen.

"Pentru bacalaureat am învăţat zi de zi, citeam, aveam de făcut câte ceva, făceam un eseu, mai ajutam pe altcineva cum să înţeleagă mai bine şi asta mi se pare destul de important: ca să înţelegi tu, încearcă să le explici celorlalţi, pentru că astfel înveţi tu mai bine", a spus Beatrice.

Ea a remarcat contribuţia profesoarei de limba română, Juhász-András Réka, care a încercat mereu să aducă ceva nou în modul de predare şi le-a transmis colegilor mai mici, care urmează să dea bacalaureatul anul viitor, să înveţe "cu cap".

"Să înveţe, dar să înveţe cu cap şi din timp, să aibă o gândire logică, matematică, pentru că este foarte important să ştii să-ţi structurezi lucrurile în capul tău şi să-ţi faci o logică a ta, pentru că 'ceea ce îmi merge mie nu îţi merge şi ţie', dar să ştii să te organizezi în aşa fel încât să înţelegi. Să nu aibă emoţii atât de mari şi o să fie bine, poţi să obţii rezultate foarte bune dacă munceşti", a mai spus Beatrice.

Profesoara de limba română Juhász-András Réka a afirmat că a fost un an foarte greu, dar a lucrat foarte mult cu elevii, inclusiv online, a început recapitularea cunoştinţelor încă din luna septembrie şi a susţinut şi ore de pregătire suplimentară.

"Este munca mea, dar dacă nu avem o clasă bună, nu cred că am fi avut aceste rezultate. Trebuie să accentuez că este vorba de o clasă de real, sunt nişte copii studioşi, care lucrează foarte mult. I-am provocat cumva pe elevi să facă şi hărţi mentale şi eseuri şi desene, să fie şi logic, pentru că ei învaţă logic, datorită faptului că sunt de la profilul real. (...) Accentuez că pe lângă munca profesorului contează foarte mult atitudinea elevului şi eu sunt mulţumită cu ei, cu clasa aceasta şi cu fata aceasta care este foarte ambiţioasă şi va avea de câştigat în viaţă", a afirmat Juhász-András Réka.

În cadrul evenimentului au fost premiaţi şi mai mulţi elevi pregătiţi de profesoara de limba română Iuliana Ţepeş, de la Liceul Teoretic Salamon Ernő, din Gheorgheni, aceasta fiind de părere că şi elevii maghiari pot obţine rezultate foarte bune la limba română, dar este nevoie ca aceştia să se lase "şlefuiţi" şi să existe dascăli pasionaţi de meserie.

"Suntem într-o societate pesimistă şi de aceea consider acest eveniment salutar. Trebuie să încurajăm performanţa şi să o evidenţiem, pentru că asta ne direcţionează activitatea. Sunt energiile din care ne hrănim", a susţinut Iuliana Ţepeş.

Elevii premiaţi luni au primit pachete cu cărţi oferite de Secretariatul General al Guvernului, constând în "Dicţionarul Explicativ al Limbii Române", "Dicţionarul Ortografic, Ortoepic şi Morfologic al Limbii Române" şi "Gramatica de bază a Limbii Române".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.