Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

49% dintre copii, victime ale fake-news-urilor. Internetul, principala sursă de informare STUDIU

The Stream
fake news

Aproape jumătate dintre copii și adolescenți (49%) verifică rar, uneori sau deloc valoarea de adevăr a informațiilor citite pe internet sau văzute la televizor, arată o analiză realizată de către Organizația Salvați Copiii în contextul pandemiei COVID-19, potrivit unui comunicat de presă.

Conform sursei citate, doar un procent mic dintre copii afirmă că verifică informația din surse oficiale (11%) sau că se consultă cu cei apropiați (17%).

„Principalele surse de informare ale copiilor sunt: • internetul (49% situri, 24% rețele sociale); • televizorul (57%); • 31% apelează la discuțiile cu părinții”, potrivit sursei menționate.

Din totalul respondenților, doar jumătate (48%) știu ce reprezintă o știre falsă, cu un număr semnificativ de respondenți (22%) declarând că la televizor sau în publicațiile de știri nu pot fi difuzate știri false.

Citește și: Marcel Vela anunță condițiile în care ar putea fi deschise frizeriile și cabinetele stomatologice, după 15 mai

„În opinia mea, știrile false creează panică în societate și profită de atenția noastră pentru a beneficia de bani si influență. Ele nu fac decât să ne îngrijoreze în legătura cu situația pe care o avem și să dobândim un comportament instabil. Știrile false ne împiedică să vedem adevărul și să știm ce avem de făcut.”, declară Andrei, un elev de 17 ani din Covasna.

Studiul a fost efectuat prin procesarea răspunsurilor primite de la 819 copii, cu vârste cuprinse între 10 și 17 ani, din 32 de județe și București, colectate în perioada 10 – 16 aprilie 2020.

„Copiii sunt extrem de vulnerabili în fața anxietăților sociale, iar expunerea la știri false acutizează starea de neliniște și panică. Izolarea, lipsa rutinei școlare și a interacțiunii sociale, cuplată cu folosirea îndelungată a tehnologiei și expunerea excesivă la știri false poate duce la stres, adâncirea stării de anxietate sau chiar depresie. În acest context, Salvați Copiii, prin programul Ora de Net, pune la dispoziția tinerilor o pagină web dedicată acestui fenomen, o serie de materiale și resurse din care se pot documenta, dar poate cel mai important, o linie de consiliere la care specialiștii Salvați Copiii le pot răspunde la toate întrebările ce țin de siguranța în mediul online.“, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Organizației Salvați Copiii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.