Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

5 minciuni și 1 adevăr din interviul lui Putin cu Tucker Carlson (Politico)

F. P.
captura X
Putin Tucker interviu

Cât de mult - dacă este cazul - din ceea ce a spus președintele rus Vladimir Putin în interviul său cu Tucker Carlson putem crede?

Putin, la urma urmei, se străduiește să își amintească ultima conversație cu omologul său din Statele Unite, președintele Joe Biden - dar poate cita cu precizie istoria Rusiei de acum 400 de ani.

Am ascultat relatările istorice ale lui Putin și justificările pentru invazie pentru a căuta contradicții, inexactități... și poate chiar ceva adevăr.

Justificarea invaziei

Ce a spus el: "Nu este vorba că America avea de gând să lanseze un atac surpriză asupra Rusiei. Nu am spus asta".

De ce se înșeală: A spus asta.

Putin a justificat invazia Ucrainei prin invocarea unei amenințări din partea SUA, declarând cu doar trei zile înainte de începerea războiului: "Știm, de asemenea, cine este principalul adversar pentru SUA și NATO - este Rusia. În documentele NATO, țara noastră este declarată în mod oficial și direct principala amenințare la adresa securității euro-atlantice. Iar Ucraina va servi drept punct de sprijin avansat pentru un astfel de atac".

Cine a interzis negocierile de pace?

Ce a spus: "Președintele Ucrainei a legiferat interdicția de a negocia cu Rusia."

De ce se înșeală: Președintele Volodymyr Zelenskyy a semnat un decret care interzice negocierile în mod specific cu Putin, nu cu Rusia ca țară.

"Cu acest președinte rus, este imposibil. El nu știe ce sunt demnitatea și onestitatea. Suntem pregătiți pentru dialog cu Rusia, dar cu un alt președinte", a declarat Zelenskyy.

Cu toate acestea, Putin percepe că el însuși este singurul reprezentant legitim al Rusiei. Principalii săi oficiali împărtășesc același sentiment: "Nu există Rusia astăzi dacă nu există Putin", a declarat Viaceslav Volodin, șeful camerei inferioare a parlamentului rus.

De ce s-a prăbușit Uniunea Sovietică

Ce a spus: "Rusia chiar a fost de acord în mod voluntar și proactiv cu prăbușirea Uniunii Sovietice. ... La urma urmei, prăbușirea Uniunii Sovietice a fost efectiv inițiată de conducerea Rusiei".

De ce se înșeală: Fostul președinte rus Boris Elțîn a fost unul dintre cei trei semnatari ai acordurilor de la Belovezha din decembrie 1991, care au declarat dizolvarea URSS. Însă prăbușirea URSS s-a datorat în primul rând luptelor politice și economice interne, mai multe republici sovietice declarându-și independența împotriva dorinței Moscovei.

Cine are cea mai puternică propagandă

Ce a spus: "În războiul propagandei, este foarte dificil să învingi Statele Unite, deoarece Statele Unite controlează toate mijloacele de comunicare din lume și multe mijloace de comunicare europene. Beneficiarii finali ai celor mai mari media europene sunt instituțiile financiare americane".

De ce se înșeală: Cele mai mari companii de presă sunt private și funcționează fără un control guvernamental direct, spre deosebire de peisajul mediatic controlat de stat din Rusia. Televiziunea rusă de stat și principalele agenții de știri de acolo sunt proprietatea guvernului, iar Kremlinul controlează alte mijloace de informare sau le distruge pe cele care nu sunt dispuse să colaboreze.

În 2023, autoritățile ruse au aruncat după gratii 28 de reporteri, potrivit Reporteri fără frontiere. Printre aceștia se numără doi cetățeni americani: corespondentul Wall Street Journal, Evan Gershkovich, acuzat de spionaj, și jurnalista ruso-americană Alsu Kurmasheva, care lucra pentru Radio Free Europe/Radio Liberty, acuzată că nu s-a înregistrat ca "agent străin".

În ceea ce-l privește pe Evan Gershkovich

Ce a spus acesta: "Dacă o persoană obține informații secrete și face acest lucru într-o manieră conspirativă, atunci acest lucru este calificat drept spionaj. Și exact asta făcea el. Primea informații secrete, confidențiale, și o făcea pe ascuns."

De ce se înșeală: WSJ a negat vehement arestarea lui Gershkovici la Ekaterinburg și acuzațiile care i se aduc. Putin l-a acuzat pe Gershkovici de spionaj fără a furniza dovezi pentru afirmațiile sale potrivit cărora FSB l-a prins pe reporter "în flagrant".

Adevărata putere a Rusiei (dar cine a spus asta?)

Ce a spus: "Occidentul se teme de o China puternică mai mult decât de o Rusie puternică, deoarece Rusia are 150 de milioane de oameni, iar China are o populație de 1,5 miliarde de locuitori. După cum spunea Bismarck, potențialul este cel mai important".

De ce are dreptate (aproape): Recunoașterea lui Putin că Occidentul se teme mai mult de o China puternică decât de o Rusie puternică reflectă o evaluare realistă a dinamicii puterii geopolitice. Cu toate acestea, citarea lui Otto von Bismarck pentru a-și susține argumentul este discutabilă; POLITICO nu a putut confirma că Bismarck a făcut declarația folosită de Putin.

Cu toate acestea, lui Putin îi place să folosească citate false. În decembrie 2023, Putin l-a citat pe Bismarck spunând că "războaiele nu sunt câștigate de generali, ci de profesori de școală și preoți de parohie", deși Bismarck nu a spus niciodată acest lucru.

Preluare din Politico.eu, analiză realizată de Sergey Goryashko, în cadrul programului de rezidență EU4FreeMedia, finanțat de UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.