Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

5 scenarii cu Iohannis, Ponta și Oprea, în cazul salariilor pentru demnitari

revista presei

Evenimentul Zilei:

Dacă s-ar înființa o comisie de anchetă în cazul „Salarii mari pentru demnitari”, subiectul ar fi îngropat și n-am afla în veci care a fost șmecheria, cine a poftit primul la bănuți și, poate lucrul cel mai important!, cine minte în toată povestea asta. În momentul de față, declarațiile sunt contradictorii, iar consemnările și comentariile țin mai mult de simpatiile și antipatiile unor jurnaliști și politicieni... Se (n.r.) desprind cinci scenarii, care vor primi confirmare sau vor fi invalidate în viitorul imediat. Importanța celui care se va dovedi real va avea un impact major asupra scenei politice. E singurul motiv pentru care cred că merită consemnat acest scandal. 1. Klaus Iohannis a fost înțeles cu Gabriel Oprea ca „să-l facă” pe Ponta, a cărei credibilitate e grav zdruncinată. 2. Klaus Iohannis s-a înțeles cu Ponta ca să-i taie aripile lui Oprea, care începuse să câștige capital politic prin măsurile luate în timpul interimatului. 3. Președintele Iohannis nu e înțeles cu niciunul, dar a căzut la mijloc în jocul pregătit de premierul Ponta. 4. Victor Ponta s-a înțeles cu Gabriel Oprea ca să-l lase în ofsaid pe președintele mulțumit de mărirea salariului la circa 5.000 de euro. 5. Generalul Oprea a acționat de unul sigur, convingându-l pe președintele Iohannis că mărirea salariilor pentru demnitari e necesară și o poate face în lipsa lui Ponta, știind că premierul social-democrat, chiar dacă se supără, nu-și permite să rupă coaliția cu el și UNPR ca să nu piardă majoritatea în Parlament.

Ziarul Financiar:

După cel mai lung summit din istoria Uniunii Europene, premierul grec Alexis Tsipras şi echipa sa de negociatori s-au predat aproape necondiţionat în mâinile ţărilor creditoare în schimbul promisiunii unui program de bailout de până la 86 de miliarde de euro pe trei ani. După cinci luni de revoltă contra creditorilor, dar fără un plan coerent de negociere sau de guvernare, guvernul şi parlamentul grec nu mai pot lua acum nicio decizie legislativă importantă fără acceptul acestora şi până miercuri trebuie să imple­menteze măsuri de reformă pentru care Grecia nu a găsit voinţa de a le aplica în cinci ani de criză. De aceste măsuri, care privesc reforma sistemului de pensii şi cel fiscal, liberalizarea pieţei muncii, deschiderea profesiilor închise şi comerţul, dar şi de respectarea altor angajamente, depinde iniţierea negocierilor pentru cel de-al treilea program de bailout pentru Grecia. O parte dintre aceste măsuri au fost respinse de greci prin refe­rendum. Programul de bailout va fi finanţat de Meca­nismul European de Stabilitate (ESM), scutul anticriză construit de statele zonei euro.

RFI:

În Republica Moldova, liderii partidelor pro-europene, PLDM, PD și PL poartă zilnic discuții pentru a reconstitui alianța, după ce Guvernul Gaburici și-a dat demisia, luna trecută. Și dacă Executivul minoritar, format de liberal-democrați și democrați a fost susținut din umbră de Partidul Comuniștilor, de această dată comuniștii nu sunt invitați la dialog. Cel puțin la această etapă, dă asigurări vicepreședintele Partidului Liberal Democrat, Vadim Pistrinciuc, care totodată califică dialogul dintre cele trei partide pro-europene ca fiind unul pozitiv și constructiv. ”Cele trei formațiuni și-au arătat disponibilitatea de a începe aceste negocieri de la zero ceea ce ar însemna dorința de a reseta în totalitate axa guvernamentală. Există o preocupare foarte, foarte mare de a crea în regim de urgență acest Guvern, până la sfârșitul lunii. În cazul în care va fi tărăgănat acest proces, ne așteaptă o criză economică, amploarea căreia o vom vedea mai târziu”, a declarat Vadim Pistrinciuc.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.