Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

5 scenarii pentru evoluția războiului din Ucraina (analiști militari)

Radu Pop
cnn.com
bahmut-razboi

Agresiunea militară rusă din Ucraina este pe cale să intre în al doilea an. Experți militari consultați de BBC au analizat ce s-ar putea întâmpla în continuare.

Ofensiva rusă din primăvară va fi esențială

După mai multe regrese, soldații lui Putin vor sta în tranșee până la lansarea unei noi ofensive, în primăvară, estimează Michael Clarke, fost director al Institutului Regal de Cercetare pentru Apărare (RUSI). Ambele părți au nevoie de o pauză.

Ucrainenii sunt aproape de un avans decisiv lângă Kreminna și Svatove (Lugansk), iar Kievul nu va fi dispus să se oprească când e atât de aproape de un trofeu important. Totuși, ofensivele ucrainene s-ar putea domoli în sud-vest în urma recuperării orașului Herson. În altă ordine de idei, o traversare pe malul estic al râului Nipru, pentru a pune presiune asupra legăturilor feroviare rutiere cu Crimeea, ar putea fi prea solicitantă pentru ucraineni. Totuși, posibilitatea ca Kievul să lanseze o nouă ofensivă-surpriză nu poate fi exclusă.

În 2023, factorul determinant cheie va fi soarta ofensivei ruse din primăvară.

Ucraina își va recupera teritoriile

Ucraina își recâștigă integritatea teritorială până în primăvara lui 2023, cel mai târziu, crede Andrei Piontkovski, un analist din Washington. Calendarul victoriei inevitabile a Ucrainei va depinde de cât de prompte vor fi țările NATO în privința livrării unor arme de asalt cu potențial de a schimba jocul.

E de așteptat ca Melitopol să devină un punct central al luptelor în lunile, poate chiar săptămânile următoare. Odată ce preiau controlul asupra Melitopolului, ucrainenii se vor mișca cu ușurință spre Marea Azov, întrerupând liniile de aprovizionare și de comunicații cu Crimeea.

Capitularea Rusiei va fi convenită oficial în cadrul unor discuții tehnice, după ce Ucraina va face progrese devastatoare pe câmpul de luptă. Ucraina, Marea Britanie, SUA vor formula o nouă arhitectură de securitate internațională.

Un conflict fără sfârșit

Vladimir Putin s-a așteptat ca Ucraina să se resemneze în fața forței sale copleșitoare. El a făcut o gravă eroare de calcul crezând că alte țări vor sta deoparte. Au fost premisele unui conflict prelungit căruia nu i se întrevede un sfârșit pentru că perspectivele negocierilor de pace sunt pesimiste - nu sunt semne că vreuna dintre părți și-ar fi schimbat fundamental condițiile sau că o va face în viitorul apropiat.

Cheia finalului războiului ar putea fi la elitele rușești, care s-ar dezangaja față de Kremlin pe măsură ce costurile materiale și umane ale războiului cresc. Se va căuta o rampă de ieșire: condiția este ca Occidentul să-și mențină sprijinul ferm față de Ucraina.

Până atunci, războiul din Ucraina rămâne o bătălie politică, economică și militară strânsă, care cel mai probabil va continua dincolo de 2023. Pe ucraineni îi așteaptă o iarnă grea: rușii vor spera să le frângă rezistența continuând atacurile asupra infrastructurii.

Rusia va fi învinsă

Deși este prea devreme pentru a celebra o victorie, avântul este de partea Ucrainei și nu încape îndoială că va câștiga războiul, probabil în 2023, crede Ben Hodges, fostul comandant al trupelor SUA în Europa.

Pe parcursul iernii evoluțiile vor fi încetinite, dar sunt premise că ucrainenii, mai bine echipați pentru iarnă, vor face mai bine față gerului decât rușii. În ianuarie, Ucraina se va afla în postura de a demara etapa finală a campaniei contraofensive, care constă în eliberarea Crimeei. Hodges estimează că până la finalul lui 2023 Crimeea va reveni sub controlul Ucrainei. Totuși, ar putea exista un acord care să-i permită Rusiei să-și retragă treptat prezența militară din Sevastopol.

Un război de uzură

Războiul nu se va încheia, ci va intra într-o nouă fază, crede David Gendelman, expert militar din Israel.

Regiunile Lugansk și Donețk vor rămâne sub ocupație rusă. Totuși e puțin probabil ca trupele rusești să obțină victorii decisive în Donbas. Cel mai probabil vor duce o luptă de uzură și vor avansa lent, inclusiv la Bahmut. Din această strategia de uzură fac parte și atacurile asupra infrastructurii, care vor continua.

Pentru ucrainenii cea mai valoroasă direcție de avans va fi spre sud, către Melitopol sau Berdiank, în scopul de a întrerupe culoarul terestru spre Crimeea. Asta ar constitui o victorie majoră pentru ucraineni. Rușii sunt conștienți de asta și construiesc fortificații.

Întrebarea fundamentală este dacă ucrainenii dispun de suficiente forțe pentru a lansa o ofensivă și cât de repede vor putea aduna această capacitate de luptă în următoarele luni.

Luptele pe pământul înghețat vor da un indiciu despre cum s-ar putea sfârși războiul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.