Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

530 de focare de pestă porcină africană în 244 de localităţi din 26 de judeţe, anunță ANSVSA

Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în prezent pe teritoriul României în 244 de localităţi din 26 de judeţe, cu un număr de 530 de focare, a anunţat, joi, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Potrivit sursei citate, cinci focare de PPA sunt în exploataţii comerciale şi două focare în exploataţii de tip A. În alte 11 judeţe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreţi, conform Agerpres.ro.

Cele mai multe focare active de PPA se înregistrează în judeţele Teleorman (204 focare în gospodăriile populaţiei şi 539 de cazuri la mistreţi), Olt (71 de focare şi 11 cazuri la mistreţi) şi Giurgiu (61 de focare şi 306 de cazuri la mistreţi).

Citește și: Gabriela Firea ia măsuri urgente: Am fost pentru, din prima zi, și în favoarea unei măsuri care să protejeze populația, deși am fost certată

De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017, şi până în prezent, au fost eliminaţi 652.007 porci afectaţi de boală şi au fost diagnosticate 3.288 de cazuri la mistreţi. De asemenea, au fost stinse 2.537 de focare.

Până la data de 12 martie, au fost despăgubiţi 15.035 de proprietari, valoarea totală a plăţilor depăşind 425,34 de milioane de lei.

Pentru pesta porcină africană nu există vaccin, iar singura metodă de protejare a sănătăţii animalelor este respectarea condiţiilor de biosecuritate, astfel că ANSVSA solicită sprijinul cetăţenilor pentru respectarea unor măsuri. Astfel, veterinarii recomandă să nu se intre în adăposturile unde sunt crescuţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care s-a umblat pe stradă; este recomandat ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să fie pusă o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică; creşterea porcilor să fie făcută doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini, cu porci mistreţi sau cu proprietari care deţin porci domestici.

Citește și: Rareș Bogdan se rupe! Ieșire-fulger: ‘Inadmisibil’

De asemenea, animalele nu trebuie hrănite cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie.

De la începutul acestui an, în Europa, pe lângă România au fost diagnosticate focare de PPA în: Bulgaria, Ucraina, Belgia, Estonia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Serbia, Slovacia şi Ucraina şi Grecia.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic şi social, menţionează ANSVSA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.