Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

6 octombrie - Ziua mondială a paraliziei cerebrale

creier

Ziua mondială a paraliziei cerebrale este marcată în fiecare an, la 6 octombrie, începând cu anul 2012, pentru a fi alături de cele 17 milioane de persoane care suferă de această afecţiune în întreaga lume, informează pagina dedicată acestei zile, https://worldcpday.org/.

Anual, în 6 octombrie, persoanele afectate, dar şi familiile acestora şi organizaţiile de susţinere marchează acest moment prin împărtăşirea propriilor experienţe, organizarea de evenimente tematice şi purtarea culorii verzi, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Semnal în Europa: Cehia impune din nou starea de urgență la nivel național

Ziua mondială a paraliziei cerebrale este o mişcare promovată de persoanele afectate de paralizie cerebrală şi familiile lor, dar şi de diverse organizaţii de susţinere, în peste 75 de state. Scopul acestei mişcări este acela de a se asigura că adulţii şi copiii care suferă de paralizie cerebrală beneficiază de aceleaşi drepturi şi oportunităţi ca toţi ceilalţi membri ai societăţii. Deşi paralizia cerebrală este cea mai frecventă dizabilitate în copilărie, există un mare deficit de informaţii cu privire la ceea ce înseamnă ea şi ce o provoacă. Prin Ziua mondială a paraliziei cerebrale, se creează ocazia de a creşte gradul de conştientizare a paraliziei în comunităţi şi de a-i ajuta pe ceilalţi să privească dincolo de dizabilitate, mai scrie sursa citată.

Tema pentru 2020 cu prilejul Zilei mondiale a paraliziei cerebrale este "Puneţi-vă amprenta", persoanele care suferă de această afecţiune fiind îndemnate să arate lumii întregi cum se adaptează şi cum sunt nevoite să inoveze pentru a face faţă vieţii de zi cu zi.

De asemenea, persoanele afectate de paralizie cerebrală sunt invitate să distribuie experienţele lor pe reţelele sociale, folosind tag-ul @WorldCPDay sau hashtag-urile #WorldCPDay #CPMakeYourMark, conform https://worldcpday.org.

Citește și: VIDEO - Donald Trump a ieșit din spital și face primele declarații: Asta este școala vieții

Paralizia cerebrală este o tulburare cronică a mişcării cauzate de leziuni ale sistemului nervos central, care determină o mişcare deteriorată asociată cu reflexe anormale, rigiditatea membrelor şi trunchiului, postură anormală, mişcări involuntare, mers nesigur sau o combinaţie dintre acestea. Semnele şi simptomele apar în perioada copilăriei sau în perioada preşcolară, conform https://www.medlife.ro/

Efectul paraliziei cerebrale asupra abilităţilor funcţionale diferă mult. Unele persoane afectate pot merge pe jos, în timp ce altele nu pot. Unii manifestă o capacitate intelectuală normală sau aproape normală, dar alţii pot avea dizabilităţi intelectuale. De asemenea, pot fi prezente epilepsia, orbirea sau surditatea.

Cauzele paraliziei cerebrale pot apărea în timpul sarcinii sau al naşterii, pot fi anomalii genetice sau cromozomiale, infecţii sau alte boli ale mamei sau fătului apărute în timpul sarcinii sau complicaţii în timpul travaliului. Adesea, însă, cauza este necunoscută.

Diagnosticul paraliziei cerebrale este pus în baza observării întârzierii în dezvoltarea fizică a copilului mic, în baza istoricului bolii, examenului clinic, teste de screening şi alte teste ca de exemplu RMN.

Deşi paralizia cerebrală nu poate fi vindecată, o multitudine de tratamente pot ajuta pacienţii să-şi maximizeze abilităţile şi tonusul muscular, să prevină complicaţiile şi să-şi amelioreze calitatea vieţii. Leziunea cerebrală care produce această boală nu progresează în timp. Cu toate acestea, noi simptome pot apărea sau se pot agrava cu timpul, din cauza creşterii şi a dezvoltării copilului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.