Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

7 ZILE ÎN ROMÂNIA - țară bogată: lider regional și primar general

Administratia Prezidentiala
Klaus Iohannis Nicusor dan
Duminică, relațiile din interiorul coaliției s-au acutizat la nivelul declarațiilor, în contextul în care PSD și PNL încearcă să-și conserve poziția electorală, în speranța de a evita uzura firească a guvernării. Astfel, singura personalitate mai „războinică” a liberalilor – de altfel și portavocea luptei prezidențiale anti-PSD din perioada 2015-2021, a ieșit la rampă. Rareş Bogdan a declarat că are câteva mii de cărţi în plus citite faţă de Marcel Ciolacu şi dacă se apucă să vorbească de liderul PSD, acesta „trebuie să îşi ia trei firme de consultanţă să-i pună vorbele în gură. E de văzut dacă toate „amabilitățile” reciproce vor slăbi colaborarea liderului din Kiseleff cu Generalul Ciucă. În acest timp, Vicepreşedintele USR, Dan Barna, l-a acuzat pe Klaus Iohannis că a trădat România, că a minţit cetăţenii că va lupta ca PSD să nu mai conducă această ţară şi care a adus PSD la guvernare nu o singură dată, ci în repetate rânduri. Dincolo de mentalitatea cu iz fascist, potrivit căreia un partid cu aproape 40% încredere populară nu ar trebui să se afle la guvernare, Dan Barna pare să uite că același Klaus Iohannis a ignorat spiritul Constituției când a adus USR la putere, care USR și-a aplaudat ieșirea de la guvernare.

Luni, unul dintre cei mai vechi liberali autentici, europarlamentarul Cristian Bușoi, a declarat, cu privire la eventuala susținere a candidaturii lui Nicuşor Dan la PMB: „din punctul meu de vedere, ea nu poate fi luată în calcul. Mi se pare destul de comic să văd că actualul primar general îşi pune problema unui al doilea mandat”. Dincolo de ironia evidentă, afirmația relevă și luciditate, dat fiind că PNL decontează eșecul administrativ pe care individul netuns îl produce, pe toate planurile. Iar președintele dumneavoastră a transmis un mesaj de felicitare, și deci, de recunoaștere, pentru președinte ales al Braziliei, Lula da Silva, alăturându-se astfel liderilor țărilor importante precum SUA, China sau Rusia, și spulberând emoțiile noului șef de stat din America Latină, care probabil că nu pusese geană pe geană în așteptarea confirmării de la București.


Marți, întruchiparea competenței și performanței „guvernului meu”, Lucian Bode, a anunțat că a fost absolvit de acuzația de plagiat de către Universitatea Babeș-Bolyai, care în concluziile analizei tezei de doctorat arată că aceasta întrunește standardele academice, ridiculizând astfel demersul USR, partid consacrat prin propunerile ministeriale cu bacalaureatul la bază. Și că tot veni vorba de cascadorii râsului de la USR, aceștia au fost taxați de către Partidul Umanist Social Liberal. Formațiunea aflată la limita pragului electoral, și care pare decisă a fructifica actualul context politic intern printr-o incisivă campanie online, a transmis că formațiunea „oamenilor noi”, caracterizată de zero realizări la guvernare, este campioană la demagogie, prin urmare nu poate da lecții privind modul în care o țară trebuie guvernată, mai ales după abandonarea benevolă a acesteia.


Miercuri, probabil ca urmare a declarațiilor colegului său de partid, Cristian Bușoi, preşedintele PNL Bucureşti, consacrat pupil al Monicăi Macovei, Ciprian Ciucu, a spus că este prematură o evaluare administrativă a lui Nicuşor Dan, adăugând că retragerea sprijinului liberalilor pentru acesta în pragul iernii i-ar permite să se transforme "într-o victimă competentă". Pentru baletul politic pragmatic pe care îl face acesta, argumentul este valid, întrucât primarul Sectorului 6 trebuie să-și conserve voturile USR și ale „nicușoriștilor”. Pentru propriul partid însă, continuarea susținerii necondiționate a inadecvatului matematician riscă să producă o catastrofă electorală în 2024, mai ales că PSD face în Capitală opoziție severă la edilii altor partide. Și că tot veni vorba de coaliție, consilierii locali PSD și PNL din CL Făgăraș s-au luat la bătaie, ajungând la spital. Ar fi de râs, dacă nu ar fi de plâns.


Joi, singurul factor decizional care încearcă să tempereze proporțiile dezastrului edilitar patronat de Nicușor Dan s-a dovedit, din nou, Prefectul Bucureștiului, Toni Greblă. Acesta i-a solicitat, pe cale instituțională, personajului care promitea apă caldă încă din 28 septembrie 2020 – deși probabil că dușurile reci ar fi ultima soluție pentru el însuși, într-o instituție de profil – să întocmească un program "realist" de consolidare a clădirilor cu risc seismic. Provocarea ar fi că Nicușor probabil a desființat, cu voturile PNL și USR, compania municipală de consolidări. Dar din solidaritate cu incompetența salvatorist-nicușoristă, libertarianul gânditor și consumator Florin Cîțu a intervenit doct, ritos, profund: „Fără .măsurile psd-iste impuse după 1 aprilie 2022 nu am fi avut nici inflație așa mare, nici dobânzi mari și nici intervenții ale statului cu bocancii în economie” ne-a anunțat Superman, amintindu-și data măsurilor ca o glumă. La fel ca ziua sa de naștere. În sensul de dată, nu de glumă, desigur.


Vineri, Administrația prezidențială ne-a anunțat că hieraticul dumneavoastră dublu ales va participa, în perioada 7-8 noiembrie 2022, la Summitul implementării climatice (Sharm El-Sheikh Climate Implementation Summit). Consacratul lider regional va avea, probabil, o contribuție semnificativă asupra temei, dat fiind că în stațiunile din Egipt este, de regulă, cald sau foarte cald. Iar în România vremea se anunță capricioasă, deci o vacanță va fi mai mult decât binevenită. Iar Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a pledat, vineri, pentru abandonarea "politicii pământului pârjolit" mai ales atunci când se schimbă Guverne şi lideri, atrăgând atenţia că ideile bune şi inovarea nu sunt apanajul unui grup "îngust" şi "efemer" de conducători, ci se construiesc într-o "ştafetă a cunoaşterii". Încă un discurs de prezidențiabil pentru profilarea imaginii unui om cu viziune. Rămâne de văzut ce forțe politice va reuși să capaciteze pentru susținerea unei candidaturi 


ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.