Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

7 ZILE ÎN ROMÂNIA - plictisitoare precum conferința de presă

klaus iohannis cotroceni

Duminică a fost Ziua Justiției, acel domeniu atât de batjocorit începând din 2004 până astăzi, transformat în vremea lui Traian Băsescu în injustiție, și degradat ulterior, prin legi redundante sau contradictorii, într-o cumplită încâlceală, indiferent că vorbim de zona civilă ori penală. Adăugând la asta ingerințele securistice, revoltătoarele abuzuri de tot felul și multă neștiință de carte, avem un tablou dezolant. Speranța este că actualul ministru, Cătălin Predoiu, va reuși, cu echilibru și dezbatere autentică, locală și europeană, să-și realizeze misiunea asumată inclusiv prin mesajul aniversar transmis: „Rolul Justiției nu este doar de a dezlega pricini și conflicte, de a lămuri acuzații și apărări, ci de a reuși să facă Dreptate”. La câte oribile nedreptăți au fost în România ultimilor 18 ani, ar fi o șansă fantastică de redresare a societății într-un domeniu fundamental.

Luni, fostul primar al municipiului Braşov, George Scripcaru, a fost achitat definitiv, de ÎCCJ, în dosarul "Termoficarea", în care a fost trimis în judecată de DNA în 2016. La fel ca și săptămâne anterioară, încă un edil performant și-a câștigat dreptatea, fiind achitat, după ce cariera politică i-a fost compromisă. Și în locul său tot un „om nou” de la USR a venit. Iar Generalul Ciucă a anunțat că evaluarea miniștrilor a condus la rezultate mulțumitoare, prin urmare remanierea nu se impune pentru nimeni. Evident că decizia a fost una politică, ținând exclusiv de raporturile de forțe din coaliție, deși toate partidele au oameni discutabili în guvern, unii din prostie, alții din hoție, iar alții din ticăloșie.

Marți a fost ziua unei conferințe de presă - prima după aproape doi ani - ținute de președintele dumneavoastră. Nu putem ști miza acestei ieșiri publice, însă putem intui că ea nu a crescut peste noapte scorul infim de care se bucură în încrederea românilor. Aceiași români care doar lui Ion Iliescu îi mai acordaseră un procent mai mare din voturi. Deși cu siguranță Klaus Iohannis s-a întrebuințat, din păcate pentru el, enorm de când cu războiul, aceste eforturi nu pot compensa cei 7 ani risipiți din viața țării. Deși puțină lume și-a pierdut - pe bună dreptate - timpul cu producțiile verbale cotroceniste, au fost cel puțin două lucruri amuzante: așa cum Florin Cîțu pare să fi învățat recent cuvântul „bizar”, de care abuzează în orice declarație, la fel și locvacele „lider regional” pare să-și fi îmbogățit vocabularul cu termenul „exhaustiv”; neprețuită a fost și revolta „civilului” din presă, până deunăzi fervent susținător al spectacolului cătușelor și al protocoalelor din justiție, devenit astăzi „apărător” al democrației și drepturilor civile. În funcție de ordin, desigur.

Miercuri l-am remarcat din nou pe  Toni Greblă, Prefect al Capitalei, care încearcă să limiteze dezastrul administrativ din București, în pofida atribuțiilor limitate de lege. Cu o perseverență de invidiat, acesta se străduiește să explice, măcar celor două arătări (netunsul cu nume de copil mic și comportament de școală ajutătoare și isterica patologică ale cărei decizii sunt anulate pe bandă rulantă de instanțe) ce au de făcut din pozițiile pe care le ocupă. În fine, ultimul sondaj Avangarde indică o stabilitate a PSD (35%) și PNL (20%), dar și un AUR peste USR. La capitolul viitor, de remarcat creșterea Partidului Umanist către 4%, în vreme ce „brokerii de voturi” de la PMP speră să supraviețuiască individual în interiorul PNL.

Joi a fost nominalizat oficial, de către premier, noul ministru al Agriculturii, în persoana lui Petre Daea. Pe cât de pitoresc în exprimare, pe atât de profesionist și dedicat domeniului, acesta este dovada forței PSD, a cărui propunere nu a putut fi refuzată, deși acum 4 ani „liberalii” depuneau o moțiune împotriva sa. Tot în legătură cu hotărârile guvernului, transportatorii amenință cu proteste masive, cauzate de modificările fiscale, despre care spun că îi vor falimenta.

Vineri e ziua comicilor vestiți de la USR: celebrul și performantul primar al Timișoarei - cinste lui și celor care l-au votat! - a anunțat că îl susține pe ministrul-rangă-reportofon la conducerea USR. Care Drulă a spus că „guvernarea cu epoleți PSD-PNL ne duce către o criză economică de proporții”. Aceste două stiluri declarative ar rămâne la categoria umor involuntar dacă nu ar exista și un public, fie el și redus numeric, în stare să crediteze prostia și incompetența.

CONSTATAREA SĂPTĂMÂNII e mai degrabă o nedumerire decât o certitudine. De ce s-a deranjat cel mai celebru excursionist român să consume o seară pentru a răspunde unei prese destul de critice? În fond, nu a comunicat nimic spectaculos, înafara explicațiilor „exhaustive” despre „proiectul prezidențial” România educată, ale cărui rezultate le constatăm în fiecare zi. Doar ca paranteză, poate o schimbare constituțională ar fi oportună, în speranța că după încă vreo 2 mandate prezidențiale vom ajunge o țară de genii, sub atenta oblăduire a reputatului meditator. Unele voci malițioase au spus că miza este conducerea NATO, însă cu ce ar ajuta conferința de presă? Doar nu-și închipuie cineva că există vreun concurent viabil al redutabilului om de știință, geostrateg și filantrop. Ca să nu mai amintim de performanțele în golf, ski sau tenis...

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.