Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

7 ZILE ÎN ROMÂNIA - unde Curtea Supremă a desființat `guvernul meu`

shutterstock.com
condamnare justitie ciocanel

Duminică presa internă a relatat că opoziția politică din Suedia ar contesta aderarea României la Schengen, fiind susținută și de alte formațiuni din Parlamentul de la Stockholm. Pe lângă rezervele Olandei, ar fi încă un stat care poate da mandat reprezentantului său de a se opune la votul din decembrie din Consiliul Europei. Riscul unei asemenea decizii, dincolo de injustețea tehnică, este ca și în România, periculosul val eurosceptic să fie alimentat. Iar din sfera comică, șeful cancelariei prefectului de Vrancea a fost demis urmare a unei bătăi cu un alt coleg, tot din PSD, la o discotecă din Focșani.

Luni tandemul Marcel Ciolacu-Nicolae Ciucă a dat încă o lovitură edilului Capitalei. Primarul cu nume de copil mic și apucături aferente ceruse șefului PSD să intervină la ministrul Finanțelor pentru ca acesta să vireze 600 de milioane de lei către PMB, în scopul achitării facturii emise de către producătorul de energie termică ELCEN, deținut de Ministerul Energiei. Urmare a refuzului de a face „trafic de influență” - ca să-l cităm pe Marcel Ciolacu, problema s-a mutat din spațiul public pe masa guvernului, iar premierul a fost ferm: „În momentul de faţă, nu putem să dăm bani de la buget doar pentru Primăria Capitalei şi pentru celelalte nu”. Așadar, dușul cu apă caldă, amânat deja din 28 septembrie 2020 până azi, se va întâmpla într-un viitor nedefinit. Iar pentru ca telenovela să continue, individul netuns, patron al „noului București” - cum suna deviza electorală a matematicianului, a declarat luni că liderul PSD Marcel Ciolacu ar trebui să ceară demisia ministrului de Finanţe. În concluzie, dușul rămâne prorogat.

Marți, președintele dumneavoastră a promulgat Legilor Justiției, în pofida isteriei specifice promovate de USR pe subiect, împotriva ministrului Cătălin Predoiu, care speră pe bună dreptate la eliminarea MCV în urma acestui efort contra-timp, în care a avut consultări cu toate părțile și toți actorii implicați. Și că tot veni vorba de întâiul excursionist al țării, care a fost la serviciu cu mai mult folos decât atunci când l-a invitat la Cotroceni pe Nicușor Dan, pentru a-i spori șansele în campania din 2020, acesta din urmă a încasat încă o lovitură din partea șefului Guvernului. „Nu eu i-am dat sprijinul politic. A venit de la PNL, nu de la mine", a spus Nicolae Ciucă, când a fost întrebat dacă PNL îi va retrage sau nu sprijinul politic ilustrului matematician, o temă recurentă în ultima perioadă, de care toată lumea se spală pe mâini. Vine frigul. Și bine face.

Miercuri, o instituție teoretic utilă și benefică echilibrului social și impunerii conduitei tolerante, câtă vreme educație în acest sens nu avem, s-a făcut, din nou, de râs. Consiliul pentru Combaterea Discriminării a "condamnat public declarațiile premierului Ungariei din 23 iulie, de la Tușnad". Între noi fie spus, asta am făcut și eu, pe persoană fizică, fără să fiu vreo instituție sau să am finanțare de la buget. Ridicolul CNCD apare însă când anunță excepția imunității jurisdicționale a lui Viktor Orbán, având în vedere calitatea acestuia. Mai exact spus, acești cetățeni au spus ceea ce știa orice școlar, anume că această instituție nu are competență pentru premierul maghiar.

Joi, poate din solidaritate cu CNCD, în încercarea de a atenua penibilul acestora, șeful ANAF, sever și autosuficient, ne-a comunicat rețeta apei calde: "Angajaţii de la stat nu mai trebuie plătiţi unitar, ci în funcţie de performanţă şi de rezultatele pe care le obţin, aceasta fiind una dintre cele mai mari reforme pe care trebuie să le facă statul român". Întotdeauna am crezut că e mai bine să fie bine decât să fie rău, însă citind afirmația personajului ahtiat de publicitate, parcă am avut o epifanie. Un moment de transcendență. Dacă ar fi alfabetizat în domeniul administrativ, ar ști, probabil, că modelul francez al eficacității, grefat pe instituții sovietice, e greu spre imposibil de înlocuit cu cel anglo-saxon al eficienței, mai cu seamă în hățișul legislativ românesc. În fine, colegii săi de partid din Sectorul 1 - "liberalii" care au făcut-o primar pe Clotilde Armand - se prefac astăzi că au fost dintotdeauna opozanți ai acesteia, într-un balet pe cât de scârbos, pe atât de păgubos pentru locuitorii terorizați de gunoaie, șobolani, frig și gropi.

Vineri, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că prelungirea stării de alertă a fost ilegală, iar condiționarea reuniunilor publice de certificatul verde de asemenea. Sigur că o putere exercitată de incompetenți nu putea face mai mult, doar există cazuri similare și la case mai mari. Problema este că disprețul pentru lege, manifestat în numele unui „bine” absolut dovedește fragilitatea mentalităților democratice. E drept că pandemia a surprins pe toată lumea, iar urgența unor măsuri de limitare a efectelor se impunea fără discuție. Însă dezbaterea care ar trebui să se nască pe viitor este legată de legitimitatea și moralitatea încălcării evidente și abuzive a legii, știindu-se că la momentul constatării acestei încălcări, faptul va fi fost consumat, nimeni nu va răspunde.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.