Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

79% dintre români au o părere bună despre legea antifumat

fumat2

imagesUn sfert din adulții din România fumează, în timp ce 4 din 10 au încercat să renunțe la acest obicei în ultimul an. Mai mult decât atât, o treime din cei care se declară nefumători recunosc că au fumat la un moment dat în trecut, sunt concluziile unui studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES).

Legea care interzice fumatul în spațiile publice a ocupat o parte importantă din agenda publică în ultimele luni, astfel că 93% dintre participanții la studiu au auzit de aceasta. 79% dintre respondenți au o părere bună sau foarte bună despre legea antifumat, în timp ce 10% au o părere proastă sau foarte proastă.

fumat

În ceea ce privește ieșirile în oraș, un subiect disputat mult în ultima perioadă, între susținătorii legii împotriva fumatului și contestatarii acesteia, 69% dintre respondenții studiului au declarat că obiceiurile lor privind ieșirile în oraș nu vor fi influențate de noua lege.

În ceea ce privește fumatul în propria locuință, 50% dintre respondenți au declarat că nu acest lucru nu este permis, în timp ce 15% au declarat că fumatul este permis doar în unele camere. Doar 2% dintre respondenți au declarat că fumatul este permis în fiecare cameră a locuinței.

8 din 10 nefumători au afirmat că sunt deranjați să stea în preajma fumătorilor, și nu mai puțin de 75% au declarat că dacă ies în oraș și nu găsesc o masă liberă în zona de nefumători, aceștia preferă să schimbe localul.

Aproximativ 33% dintre fumători consumă între 16 și 20 de țigări pe zi, iar aproximativ 8% declară că fumează mai mult de un pachet pe zi. 46% dintre fumători spun că, în total, au cumulat un număr de maxim 15 ani de când fumează, iar 53% fumează de mai mult de 16 ani.

Fumatul este un obicei care cu greu poate fi uitat, astfel că 4 din 10 respondenți fumători au declarat că au încercat în ultimul an să renunțe la fumat.

„Avertismentele de pe pachetele de țigări nu par să aibă un impact puternic asupra fumătorilor, ținând cont de faptul că în ultima lună de zile cea mai mare parte dintre cei care au răspuns acestui chestionar (70%) nu s-au gândit să renunțe la fumat datorită acestor avertismente. Înștiințările de pe pachetele de țigări au un mai mare impact asupra fumătorilor cu vârsta peste 65 de ani, asupra celor cu studii elementare, a celor care locuiesc în Moldova și asupra femeilor”, se mai precizează în acest studiu.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 2.074 de indivizi, cu vârsta de minim 18 ani. Eroarea maximă tolerată este de ± 2,2%. Interviurile au fost realizate prin metoda CATI, în perioada 21 - 25 ianuarie 2016.

Studiul IRES poate fi citit integral aici.

Sursa foto: foodandbar.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.