Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

80% din publicitatea online din România se duce către Google, Meta, Tik-Tok si restul platformelor sociale

Poli Lingua
Marketing digital

O data cu modificarea obiceiurilor de informare și cu implementarea modelului de lucru hibrid (o parte din timp la oamenii lucrează birou, o parte din timp lucrează de acasă) tot mai mulți consumatori socotesc internetul ca sursă principală a știrilor, își iau informațiile din surse online, își fac cumpărăturile online și întrețin chiar o mare parte din interacțiunile sociale pe internet; industria publicității e nevoită să își modifice instrumentele și filosofia.

Dacă în trecutul recent peste 80 la sută din bugetele de media erau alocate televiziunii și o reclamă cu mesaj si conținut general era suficientă pentru a convinge orice tip de consumator, din orice categorie socio-demografică, astăzi lucrurile stau foarte diferit, inclusiv pe piața din România.

Atenția publicului e puternic segmentată, sursele de informații sunt imens de diverse și extinse, mesajul publicitar trebuie să fie adaptat celor pe care îi vizează și personalizat pentru a stimula acțiunea de „a cumpăra” a celor expuși la respectiva reclamă.

Piața de publicitate din România, afectată de crizele economice succesive nu a ajuns încă înapoi la nivelul volumului din anul record 2008, este estimată la circa 800 de milioane euro în anul 2023, dar structura alocării bugetelor este complet diferită față de cea înregistrată cu un deceniu în urmă.

Estimările industriei

Estimările profesionale ale industriei indică faptul ca astăzi se alocă mai mult de 30% din bugetele media pentru comunicarea online, în timp ce televiziunilor le mai revine doar circa 57% din volumul investițiilor în comunicare.

Pentru publicitatea prin radio se alocă circa 4% din bugete, pentru panouri circa 6%, iar pentru presa tipărită s-a ajuns la circa 1% din volumul bugetelor de comunicare prin media.

Deși creșterea bugetelor dedicate comunicării online înregistrează creșteri semnificative, partea cea mai consistentă a acestor bugete, aproximativ 80% se duce in comunicarea prin intermediul Google si platforme sociale (aproximativ 45% Google, 25 %, Meta, 5% Tik-Tok, etc.).

Atractivitatea unor platforme precum Tik Tok a facut astfel încât această rețea să atragă bugete de publicitate mai mari decât se alocă anual pentru întreaga presă tipărită din România. Estimările specializate ale industriei iau în calcul publicitatea monitorizată și nu includ campaniile politice.

La o asemenea radiografie a consumului de media brandurile comerciale sunt obligate să conceapă și producă reclame proaspete, multe, diferite și mult mai adecvate pentru diferitele tipuri de consumatori. Bazat pe datele colectate de Google, platformele sociale și pe cele ale fiecărui brand comercial, pe procesarea acestor date, publicitatea viitorului nu va mai fi generalistă, ci personalizată, adaptată și relevantă pentru fiecare tip de consumator online.

Agențiile de publicitate își adaptează structura și resursele pentru a face față altui ritm de creație, unei dinamici noi și unei segmentări suplimentare, pentru a corela comunicarea brandurilor cu cifrele de vânzări ale acestora.

The Group lansează o agenție dedicată marketingului digital

Liderul industriei de comunicare din România, The Group a anunțat recent lansarea unei agenții dedicate de marketingului digital, specializată în configurarea campaniilor de comunicare și vânzări prin analizarea în profunzime a datelor relevante pentru publicurile țintă.

Noua agenție, Digital Data Capital utilizează instrumente digitale inovatoare, realizează segmentări detaliate ale bazei de potențiali cumpărători, selectează cu precizie profilul dezirabil pentru fiecare mesaj de publicitate sau vânzări, pentru a concepe și livra mesaje personalizate către fiecare consumator. Serviciile agenției beneficiază de expertiza, resursele și instrumentele exclusive ale departamentelor de Data Analytics și Data Science. În acest fel, clienții vor beneficia de strategii personalizate de marketing, dezvoltate pe mase largi de consumatori, strategii care pornesc de la modelări data centric și customer centric.

The Group evoluează constant pentru a putea oferi clienților săi cele mai profesioniste și inovatoare soluții de comunicare. Lansarea Digital Data Capital este un demers prin care propunem profesionalizarea accentuată, integrată a componentelor publicității online și saltul către soluții inteligente de care brandurile au nevoie. Experiența consolidată a echipei Digital Data Capital, corelată cu resursele avansate de analiză a unor volume enorme de date și cu excelența profesională a serviciilor The Group, permit ca noi să putem realiza cu adevărat, de acum, acest lucru: personalizarea mesajelor la scară largă, foarte rapid, în cel mai rentabil mod cu putință pentru fiecare brand”, a declarat Zoltan Szigeti, Președinte The Group.

Digital Data Capital întrunește, în prezent, o echipă de specialiști cu peste 15 de ani de experiență atât pe piața din România, cât și pe piața internațională, în industrii diverse precum banking, IT&tech, home&deco, fashion, ecommerce, health etc. Prin calitatea și unicitatea serviciilor oferite și cu ajutorul resurselor The Group, agenția Digital Data Capital își propune să devină una din principalele companii de digital marketing & data science din estul Europei.

Cine este The Group

The Group a fost fondat în 2005 de Zoltan Szigeti, Bogdan Nicola și Mihaela Nicola, este partener al grupului american de comunicare Omnicom Group în România, deține companiile specializate Media Investment, DDB, OMD, Tribal Worldwide, PHD Media, Porter Novelli, House of Media, Prometheus și își păstrează, de peste 18 ani, poziția de lider al industriei de media și marketing communication din România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.