Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

86% dintre români susțin că nu ar vota pentru un primar cercetat pentru conflict de interese/ SONDAJ

IPP/ANI

86% dintre români susțin că nu ar vota pentru un primar cercetat pentru conflict de interese, potrivit sondajului național "Percepțiile și atitudinile populației privind conflictul de interese la nivel central și local, în România", care a fost lansat luni și al cărui beneficiar este Institutul pentru Politici Publice (IPP).

ÎNTREGUL STUDIU AICI

Aproape jumătate (43%) dintre respondenți declară că persoana care se află într-un conflict de interese ar trebui demisă din funcție, iar 36% consideră că pentru același lucru cetățeanul respectiv ar trebui trimis în judecată. 11% spun că, în această situație, persoana ar trebui să fie sancționată administrativ.

Potrivit sondajului, dacă ar cunoaște un caz de conflict de interese, 53% dintre respondenți afirmă că ar comunica despre el persoanei sau instituției abilitate.

"Dintre aceștia, 48% s-ar adresa ANI sau DNA și tot 48% s-ar adresa conducerii instituției. Dintre cei care nu ar sesiza cazul nimănui, spun că nu ar face acest lucru pentru că nu ar ajuta la nimic (32%), pentru că acest lucru le-ar crea probleme (31%) sau pentru că nu este responsabilitatea lor (22%)", se arată în sondaj preluat de agerpres.

Aproape două treimi dintre respondenți consideră că cele mai frecvente cazuri de conflicte de interese sunt întâlnite în rândul instituțiilor de la nivel central (Guvern, Parlament, ministere, agenții), iar aproape o treime cred că fenomenul este mai răspândit în rândul instituțiilor locale (primării, consilii locale, consilii județene).

content-image

Dintre instituțiile evaluate nominal în cadrul cercetării, cele în rândul cărora conflictul de interese este cel mai răspândit, în opinia respondenților, sunt: Parlamentul (86%), Guvernul (85%) și Primăriile (78%). La capătul clasamentului se află școlile (34%), Biserica (37%) și mediul privat (40%).

55% dintre respondenți spun că au auzit de Agenția Națională de Integritate. Dintre aceștia, 50% au o părere bună sau foarte bună despre activitatea ANI, iar 34% au multă sau foarte multă încredere în această instituție. 67% dintre cei care au auzit de ANI consideră că atât activitățile de educare și prevenire a conflictului de interese, cât și sancționarea conflictului de interese sunt la fel de importante, iar ANI ar trebui să acorde importanță amândurora.

Sondajul a fost realizat în perioada 10 — 24 martie, pe un eșantion de 1.085 de subiecți de 18 ani și peste, fiind reprezentativ la nivelul populației adulte neinstituționalizate din România. Marja de eroare este de +/-3%.

Cercetarea a fost realizată în cadrul proiectului "Identificarea timpurie și prevenirea conflictelor de interese în administrația publică locală", implementat prin Programul de Cooperare Elvețiano-Român.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.