DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Așa cum promis Darius Vâlcov, Ministerul Finanțelor a anunțat PLAFONAREA prețului la gaze, timp de 3 ani

newsonly.gr
gaze naturale

Ministerul Finanțelor propune, într-un proiect de hotărâre privind stabilirea prețului maxim de vânzare a gazelor naturale din producţia internă, ca preţul maxim de vânzare a gazelor naturale din producţia internă la producători până la data de 30 iunie 2021 să fie de 55 lei/Mwh.

Potrivit proiectului, pentru eliminarea efectelor negative asupra consumatorilor casnici, având în vedere că după 1 aprilie 2017 s-a liberalizat complet prețul de vânzare al gazelor naturale, iar tendința de creștere a fost continuă și constantă, aceasta fiind în prezent 29,5%, în timp ce pentru luna martie 2019 se estimează o creștere de 33,75%, se impune adoptarea unui act normativ care să plafoneze prețul gazelor naturale.

Citește și: Vedeta care şi-a dat examenul cu Victor Ponta rupe tăcerea: Dezvăluiri despre fostul premier

Instituția precizează în nota de fundamentare că prețul mediu de vânzare al gazelor naturale de către producătorii interni pe piata centralizată în perioada aprilie 2017 - august 2018 a evoluat de la 70.93 lei la 77,72 lei, iar prețul mediu estimat de vânzare al gazelor naturale de către producătorii interni pe piața centralizată la 31 martie 2019 va fi de 80,25 lei/MWh.

„Prețul gazelor naturale din import este stabilit pe piața concurențială prin negociere liberă între importatori și furnizorii de gaze naturale din România. Prețul mediu estimat de vânzare al gazelor naturale din import la 31.03.2019 va fi de 94,58 lei/MWh”, arată documentul.

Citește și: Gigi Becali a dezvăluit totul: Suma uriaşă de bani pe care trebuie să i-o dea lui Nicolae Dică – de ce nu-l dă afară acum de la Steaua

Potrivit Ministerului Finanțelor Publice, preţul final la clienţii casnici reglementaţi are următoarea structură:

- cost unitar de gaze (CUG) ce reprezintă costurile estimate pentru acoperirea achiziţiei gazelor naturale, inclusiv serviciile aferente de înmagazinare şi transport, destinate revânzării în cadrul activităţii de furnizare reglementată; achiziţia de gaze naturale ca marfă se realizează de către furnizori pe o piaţă complet liberalizată, indiferent de sursă de provenienţă a gazului: intern, import sau din depozit;

Citește și: Antena 1 dezvăluie detalii despre noul show „Ultimul Trib”: Cine sunt primii concurenţi

- venitul unitar permis pentru desfăşurarea activităţii de furnizare reglementată a gazelor naturale;

- tariful de distribuţie stabilit pentru categoria respectivă de clienţi;

- Delta CUG ce reprezintă componenta unitară de corecţie pentru diferenţa dintre CUG stabilit de ANRE şi costurile unitare efectiv realizate şi recunoscute de către ANRE furnizorului care desfăşoară activitate de furnizare reglementată.

Citește și: Mesaj fulger al lui Tudorel Toader: Mega-lovitură pentru PSD-ALDE în plin proces de modificare a Codului Penal

„Din structura preţului final pentru clienţii casnici reglementaţi, elementul cu ponderea cea mai însemnată, de peste 65% o reprezintă costul gazelor naturale ca marfă”, se precizează în nota de fundamentare.

Ministerul mai precizează că ANRE nu are atribuţii în a interveni asupra nivelului preţurilor de vânzare a gazelor naturale de către producatorii autohtoni și din import.

Citește și: Experimentul săptămânii de lucru de patru zile a avut succes: Ce companie vrea să implementeze acest program

„Din datele prezentate rezultă că după liberalizarea completă a prețului de vânzare al gazelor naturale de la 1 aprilie 2017 tendința de creștere a fost continu și constantă, asistând în prezent la un procent de 29,5%, iar pentru luna martie 2019 estimăm un procent de 33,75%”, anunță ministerul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

CITESTE SI

EXQUIS.RO

REVISTABLOGURILOR.RO

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.