Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A apărut primul număr din februarie al Tribunei, cea mai importantă publicație de cultură din România

Tribuna, nr. 2, febriarie, 2021

Continuăm să semnalăm apariția unui nou număr, 442/1 februarie 2021, al cunoscutei Reviste de cultură Tribuna, instituție aflată în subordinea Consiliului județean Cluj, cu o tradiție istorică de peste 135 de ani, condusă de filosoful dr. Mircea Arman, manager și redactor-șef, singura publicație culturală din România cu distribuție națională și internațională.

Sumarul bogat al revistei din 1 februarie anunță: un editorial semnat de Mircea Arman, în rubrica eseu texte de Radu Bagdasar, Christian Crăciun și Iulian Cătălui, analize filosofice de Viorel Igna și Vasile Zecheru, rubrica permanentă, diagnoze, de Andrei Marga, cronici literare de Adrian Lesenciuc, Alexandru Sfârlea, Ioan-Pavel Azap, Gheorghe Glodeanu, un text al rubricii social de Ani Bradea, o pagină de poezie italiană contemporană, precum și alte rubrici obișnuite ale revistei, cum ar fi proza, plastica, teatru, etc., cu articole semnate de Ormeny Francisc, Nicolae Iuga, Virgil  Mihaiu, Mircea Moț, Alexandru Jurcan, Silvia Suciu și alții.

În textul editorialului, Capacitatea imaginativă apriorică și imaginativul poietic rațional aprioric ca noțiuni opuse imaginarului și imaginației, Mircea Arman vine cu o clarificare asupra noțiunilor inovatoare pe care le dezvoltă în cel mai recent volum al său, Eseu asupra structurii imaginativului uman, respectiv capacitate imaginativă apriorică și imaginativ poietic rațional aprioric. Cartea aduce un concept nou și absolut original în filosofia europeană, vorbim aici despre capacitatea imaginativă umană ca o „facultate specifică omului, și numai lui, de a crea lumi posibile al căror sens rațional este atît explicit cît și implicit”, după cum spune autorul. Volumul, publicat anul trecut la Editura Tribuna, se află în curs de apariție în traducere la o importantă editură din Italia.

Citește și: INEDIT Confesiunile unui călugăr în timpul pandemiei: Mi-e frică de o viitoare ‘castă a talibanilor’ ortodocși!

În pagina a doua este semnalată apariția unui nou volum semnat de Andrei Marga, Cunoaștere și reflexivitate, la Editura Academiei Române. Din cuprinsul celorlalte pagini amintim: Anatomia și fiziologia lui A, un eseu de Christian Crăciun despre anatomia umană și abstracțiunea algebrică în poezia lui Nichita Stănescu, Scurta perspectivă asupra realismului socialist în literatura postbelică, de Iulian Cătălui, despre Pithagoreicii și Collegia fabrorum, în rubrica filosofia, text de Vasile Zecheru, cronici despre volume nou-apărute, cum ar Timpuri virale – gânduri pe contrasens, de Alexandru Petria, o analiză de Menuț Maximinian, despre filmul istoric Maria, Regina României și întâlnirea cu scenarista acestei producții, Brigitte Drodtloff, scrie Ani Bradea și lista ar putea continua, cele 36 de pagini alcătuind un număr de elită, prin calitatea textelor și diversitatea rubricilor, așa cum Tribuna și-a obișnuit  cititorii în ultimii ani.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.