Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A băut și s-a distrat cu Vladimir Putin, iar acum îl avertizează: 'Poziția noastră nu se schimbă din cauza unei nunți'

REUTERS/ Sergei Karpukhin
putin deget

Austria este ferm ancorată în Uniunea Europeană şi împărtăşeşte total poziţia ei faţă de Rusia, a afirmat miercuri cancelarul Sebastian Kurz, încercând să atenueze criticile după ce preşedintele rus Vladimir Putin a fost prezent la nunta şefei diplomaţiei austriece Karin Kneissl, relatează Reuters.

Karin Kneissl a dansat cu Putin la nunta sa la sfârşitul săptămânii trecute şi, la sfârşitul dansului, i-a făcut o reverenţă adâncă liderului rus, scandalizând media locale, care au afirmat că ea a subminat politica UE privind Rusia, scrie agerpres.ro.

Citește și: Iulia Vântur va prezenta Cerbul de Aur! Ce sumă i se va da pentru cele 3 zile

UE a impus sancţiuni împotriva Rusiei după ce Moscova a anexat în 2014 peninsula ucraineană Crimeea. Relaţiile dintre Moscova şi UE sunt tensionate şi pe alte teme.

''Poziţia noastră în Europa nu se schimbă din cauza unei nunţi'', a declarat Kurz într-o conferinţă de presă. ''Politica noastră externă faţă de Rusia este clară... Am contribuit la formularea ei şi ne-am angajat faţă de toate deciziile Uniunii Europene'', a adăugat cancelarul austriac.

Citește și: S-a aflat cine o înlocuiește pe Mihaela Rădulescu la Românii au talent! Cine este noul jurat

Kurz, ai cărui conservatori formează un guvern de coaliţie cu Partidul Libertăţii (FPOe, extrema dreaptă), a mutat unele departamente, care se ocupă de problemele UE, de la Ministerul de Externe la biroul său când a devenit cancelar la sfârşitul anului trecut, pentru a linişti statele membre ale UE în legătură cu intenţiile proeuropene ale guvernului său.

Cancelarul austriac a afirmat că speră să amelioreze relaţiile UE cu Rusia printr-un dialog mai intens. Austria deţine în acest semestru preşedinţia Consiliului Uniunii Europene şi se aşteaptă să vorbească în numele întregului bloc comunitar.

Citește și: Îngrijorător! Supermarketurile refuză un produs autohton

Cu toate acestea, spre deosebire de majoritatea ţărilor europene occidentale, Austria nu a expulzat diplomaţi ruşi în legătură cu scandalul provocat de otrăvirea în Marea Britanie a fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei lui. Marea Britanie şi aliaţii săi au acuzat Rusia, dar aceasta a negat orice implicare a sa.

Kurz a precizat că a discutat despre relaţiile UE-Rusia şi alte subiecte cu Putin în cursul scurtei vizite a preşedintelui rus în Austria, dar nu a oferit detalii.

Citește și: Atenție, șoferi-Au loc noi schimbări! Despre ce creștere este vorba

Kneissl, care deţine funcţia de ministru de externe la propunerea FPOe, dar nu este membră a partidului, l-a invitat pe Putin la nunta sa când acesta a întreprins o vizită în iunie în Austria. Ea este în concediu în această săptămână şi nu a făcut nici un comentariu în legătură cu relatările media.

Liderul FPOe şi vicecancelar Heinz-Christian Strache, al cărui partid are un acord de cooperare cu Partidul Rusia Unită, formaţiunea politică a lui Putin, a afirmat miercuri că vizita preşedintelui rus a evidenţiat înalta sa consideraţie faţă de Austria.

Citește și: Oficial! CNPP face publică data la care poti ieși la pensie

''Este ceva pozitiv şi cred că mulţi austrieci împărtăşesc acest punct de vedere'', a declarat Strache, care a făcut apel la încetarea sancţiunilor UE împotriva Rusiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.