Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A CEDAT! Guvernatorul Puerto Rico demisionează după două săptămâni de proteste

Le Monde
Porto Rico

Guvernatorul Porto Rico, Ricardo Rossello, şi-a anunţat demisia după aproape două săptămâni de proteste în urma unor dezvăluiri ce au declanşat un răsunător scandal legat de mesaje sexiste şi homofobe, atrăgându-şi indignarea publică în acest teritoriu american din Caraibe, devastat de uragane în 2017, potrivit France Presse preluat de agerpres.

'Vă anunţ că voi demisiona din funcţia de guvernator, cu efect de vineri 2 august, la 17:00 (23:00 GMT)', a declarat Ricardo Rossello (40 de ani) într-o înregistrare video difuzată miercuri seara de guvern pe Facebook.

După difuzarea acestei înregistrări video, sute de manifestanţi au ieşit pe străzile din San Juan şi au scandat: 'Olé, olé, olé'. Mulţimea petrecuse ziua în faţa Fortalezei, reşedinţa guvernatorului, cerându-i plecarea şi bătând în oale.

Aceste manifestaţii reprezintă 'un mesaj de unitate şi de luptă, descoperim astăzi că ceea ce ne uneşte este inima', a declarat rapperul Residente, unul dintre mulţii artişti din Puerto Rico care i-au susţinut pe manifestanţi.

Scandalul s-a declanşat în insula din Caraibe la 13 iulie, când Centrul pentru jurnalismul de investigaţie din Porto Rico a dezvăluit conţinutul a 889 pagini de convorbiri între guvernator şi 11 înalţi responsabili locali, foşti şi actuali, pe mesageria criptată Telegram.

Aceştia au făcut schimb de glume misogine şi comentarii homofobe, dintre care unele l-au vizat pe celebrul cântăreţ Ricky Martin, care şi-a dezvăluit orientarea homosexuală în 2010. Ei au făcut de asemenea afirmaţii controversate cu privire la jurnalişti şi funcţionari.

Într-un mesaj controversat, unul dintre colaboratorii lui Rossello face glume pe seama victimelor uraganului Maria din septembrie 2017, soldat cu aproape 3.000 de morţi.

'Sper că Puerto Rico va continua să fie unită şi să avanseze aşa cum a făcut întotdeauna', a declarat Ricardo Rossello într-un mesaj joi pe Facebook. 'Şi sper că această decizie va fi un apel la reconcilierea cetăţenilor', adaugă guvernatorul, a cărui administraţie este de asemenea acuzată de corupţie şi de deturnare de fonduri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.