Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A expirat contractul prin care se livrează gaze României prin compania SOCAR

Shutterstock
gaze romania

Compania Petrolieră de Stat din Azerbaidjan (SOCAR) ar putea să prelungească contractul de furnizare de gaze semnat cu România până în 2026, a declarat vicepreședintele SOCAR, Elşad Nasirov. Actualul contract a expirat la data de 31 martie, iar acum România va decide dacă va semna o prelungire sau nu.

"Contractul dintre noi a expirat pe 31 martie anul acesta, în baza căruia am putut furniza României până la 1 miliard de metri cubi de gaze fără condiții prealabile. Suntem gata să prelungim contractul acesta și pentru anul viitor" - a spus Nasirov la cea de-a 8-a reuniune a Comisiei interguvernamentale azero-române pentru comerț și cooperare economică.

Evoluțiile ulterioare vor depinde de dorințele părții române, a adăugat Nasirov.

În februarie 2023, SOCAR și Romgaz S.A. au semnat un contract privind furnizarea de gaze azere către România. Acordul prevedea livrarea a până la 1 miliard de metri cubi de gaze în perioada 1 aprilie 2023 - 31 martie 2024.

La 31 decembrie 2020, Azerbaidjanul a început furnizarea comercială de gaz către Europa prin conducta Trans-Adriatică, care este parte integrantă a Coridorului de Gaze Sud (SGC).

Livrările, proiectate pentru o perioadă de 25 de ani, prevăd exporturi anuale de peste 10 miliarde de metri cubi de gaz pe piața europeană, din care 8 miliarde de metri cubi revine Italiei și câte 1 miliard de metri cubi fiecare - Greciei și Bulgariei.

Potrivit Ministerului Energiei al republicii, Azerbaidjan a exportat 10,3 miliarde de metri cubi de gaz în Europa în perioada ianuarie - noiembrie 2022. SGC, care se întinde pe o lungime de 3.500 km de la Baku până în sudul Italiei prin Georgia, Turcia, Grecia și Albania, este un sistem integrat de conducte.

Capacitatea sa de producție este de 16 miliarde de metri cubi pe an. Principala sursă de materii prime pentru SGC este considerat a fi zăcământul Şah-Deniz cu rezerve de 1,2 trilioane de metri cubi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.