Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A explodat un scandal uriaș de corupție în Bulgaria

Ministrul bulgar al justiţiei, Ţetka Tsaceva, a demisionat sâmbătă în urma unor informaţii apărute în presă despre ea şi alte trei persoane din partidul GERB (centru-dreapta) aflat la putere, potrivit cărora politicienii ar fi cumpărat apartamente de lux sub preţul pieţei, informează Reuters, citând biroul de presă al guvernului de la Sofia, potrivit Agerpres.

Citește și: Traian Băsescu, vești PROASTE pentru Liviu Dragnea: Tudorel Toader nu-i poate rezolva problema

Tsaceva a negat orice încălcare a legii şi a cerut Comisiei anticorupţie să investigheze condiţiile în care ea a achiziţionat un apartament într-un cartier select din Sofia anul trecut.

Ministrul i-a spus premierului că ea demisionează pentru că nu doreşte ca vâlva stârnită de acest scandal să afecteze activitatea guvernului.

Comisia anticorupţie a deschis o anchetă vineri privind proprietăţile achiziţionate anul trecut de la dezvoltatorul imobiliar respectiv.

Încă unul dintre cei patru politicieni implicaţi în acest scandal, Ţvetan Ţvetanov, lider al grupului parlamentar al GERB, a negat de asemenea că ar fi comis un act infracţional. Dar ministrul adjunct al sporturilor Vania Koleva a demisionat sâmbătă în urma aceluiaşi scandal.

Scandalul s-a declanşat după ce în cursul acestei săptămâni secţiunea bulgară a postului de radio Europa Liberă şi organizaţia neguvernamentală Fondul anticorupţie au publicat o anchetă privind tranzacţii imobiliare dubioase cu implicarea unor înalţi politicieni.

Scandalul intervine într-un moment în care partidele din Bulgaria se pregătesc pentru participarea la alegerile pentru Parlamentul European din luna mai. Sondajele arată un avans mic al GERB faţă de socialiştii în opoziţie. Guvernul condus de GERB şi-a preluat atribuţiile în mai 2017 pentru un mandat de patru ani.

În pofida promisiunilor guvernanţilor de a eradica corupţia generalizată, Bulgaria figurează printre membrele UE cele mai corupte, potrivit Transparency International, însă niciun înalt responsabil bulgar nu a fost trimis la închisoare pentru acte de corupţie până în prezent, conform Reuters.

Potrivit analiştilor, corupţia la nivel înalt este principalul obstacol în faţa ambiţiei Bulgariei de a atrage investitori străini şi de a fi acceptată în spaţiul Schengen.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.