Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A fost decernat Premiul Nobel pentru Fizică: Cine sunt cei trei câştigători

Nobel

Cercetătorii Rainer Weiss, Barry C. Barish şi Kip S. Thorne au câştigat Premiul Nobel pentru Fizică pe 2017 pentru "contribuţia lor decisivă la realizarea detectorului LIGO şi în observarea undelor gravitaţionale", a anunţat Comitetul Nobel, reunit marţi, la sediul Institutului Karolinska din Stockholm.

Distincţia va fi împărţită între cercetători. Fizicianul german Rainer Weiss va primi jumătate din premiu, în timp ce cealaltă jumătate le revine cercetătorilor americani Barry C. Barish şi Kip S Thorne, conform Comitetului Nobel de la Stockholm.

Pe 14 septembrie 2015, undele gravitaţionale din univers au fost observate pentru prima dată. Undele, care au fost prevăzute de Albert Einstein acum 100 de ani, provin din coliziunea a două găuri negre. A fost nevoie de 1,3 miliarde de ani pentru ca valurile gravitaţionale să fie înregistrate de detectorul LIGO (Observator de Unde Gravitaţionale) din Statele Unite, anunță News.ro.

Citește și: Facebook, mutare spectaculoasă pentru utilizatori: Cum s-ar putea face accesarea contului, mai nou

Semnalul detectat a fost extrem de slab când a ajuns pe Pământ, însă această observaţie anunţa o revoluţie în astrofizică.

Undele gravitaţionale reprezintă o modalitate complet nouă de a observa cele mai violente evenimente din spaţiu şi de a  testa limitele propriei noastre înţelegeri despre lume.

LIGO, Laserul de Observare a Undelor Gravitaţionale, este un proiect de colaborare cu peste o mie de cercetători din mai mult de 20 de ţări.

Rainer Weiss s-a născut în 1932 la Berlin, Germania. Este doctor în ştiinţe al Massachusetts Institute of Technology 1962.

Barry C. Barish s-a născut în 1936 în Omaha, Statele Unite. Este doctor în ştiinţe al University of California, Berkeley, CA, USA 1962.

Kip S. Thorne s-a născut în 1940 în Logan, Statele Unite. Este doctor în ştiinţe al Princeton University, 1965.

În 2016, cercetătorii David Thouless, Duncan Haldane şi Michael Kosterlitz au câştigat premiul Nobel pentru fizică pentru "descoperirile teoretice în domeniul tranziţiilor de fază şi fazelor topologice ale materiei".

Cei mai populari laureaţi ai premiilor Nobel pentru Fizică sunt: Albert Einstein, în 1921, Niels Bohr, în 1922, Marie Curie, în 1903, J.J. Thomson, în 1906, James Chadwick, în 1935.

Sezonul premiilor Nobel 2017 a început luni, odată cu acordarea

Din 1901 până în 2016, au fost acordate 107 premii Nobel pentru Fiziologie sau Medicină.

Fiecare laureat Nobel primeşte o diplomă, o medalie din aur şi un cec în valoare de 9 milioane de coroane suedeze (aproximativ 940.000 de euro).

Ceremoniile oficiale de înmânare a premiilor Nobel vor avea loc la Stockholm şi Oslo pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea fondatorului acestor distincţii, industriaşul şi filantropul suedez Alfred Nobel (21 octombrie 1833 - 10 decembrie 1896).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.