Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A fost înfiinţată Comisia prezidenţială privind Proiectul de ţară

Inquam Madalina Dobrovolschi

Dan Dungaciu, Lucian Croitoru, Vasile Puşcaş, Cristian Pârvulescu, Valentin Lazea şi Iulian Chifu se numără printre persoanele nominalizate să facă parte din Comisia prezidenţială pentru elaborarea Proiectului de ţară. Pentru această comisie au fost nominalizate 23 de persoane, respectiv zece membri independenţi, un reprezentant al Guvernului, câte doi reprezentanţi ai formaţiunilor şi partidelor parlamentare.

Cei zece membri independenţi sunt: Cristian Popa - fost viceguvernator al BNR şi fost vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii, Dan Dungaciu - sociolog şi geopolitician, preşedinte al Fundaţiei Mării Negre, Gabriel Drăgan - profesor universitar la ASE şi director general al Institutului European din România, Ioan-Aurel Pop - academician şi rector al Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, Gheorghe Oprescu - profesor universitar la Universitatea Politehnică Bucureşti şi fost preşedinte al Consiliului Concurenţei, Lucian Croitoru - consilier pe probleme de politică monetară al guvernatorului BNR, Vasile Puşcaş - istoric şi profesor la Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca şi fost negociator-şef al României pentru aderarea la UE, Cristian Pârvulescu - politolog şi preşedinte al Asociaţiei "Pro Democraţia", Valentin Lazea - economist-şef al Băncii Naţionale a României şi Iulian Chifu - fost consilier prezidenţial, analist de politică externă şi profesor la SNSPA Bucureşti.

Din partea Guvernului a fost nominalizat Vasile Iuga - senior advisor la PwC. PSD i-a nominalizat pentru această comisie prezidenţială pe deputatul Viorel Ştefan şi pe fostul ministru al Fondurilor Europene Marius Nica. De la PNL în comisie fac parte Ene Dinga - fost ministru al Integrării Europene, cercetător ştiinţific la Academia Română şi Adrian Ciocănea - profesor universitar la Universitatea Politehnică Bucureşti şi fost ministru al Economiei. UDMR îi trimite în comisia prezidenţială pe europarlamentarul Winkler Gyula şi pe deputatul Attila Korodi, fost ministru al Mediului, iar grupul minorităţilor naţionale - pe liderul grupului, Varujan Pambuccian, şi pe deputatul Ovidiu Ganţ.

ALDE este reprezentat de Cosmin Cristian - fost secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi de fostul parlamentar Radu Cojocaru, iar PMP de europarlamentarul Siegfried Mureşan şi de Lucian Alexandru Curtu - decan al Facultăţii de Silvicultură şi Exploatări Forestiere de la Universitatea Transilvania din Braşov. Purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Mădălina Dobrovolschi, a anunţat marţi că această comisie prezidenţială privind Proiectul de ţară îşi va desfăşura activitatea la nivelul Administraţiei Prezidenţiale şi va fi coordonată de consilierii prezidenţiali Leonard Orban şi Cosmin Marinescu. Ea a precizat că, în perioada imediat următoare, va avea loc o primă şedinţă a acestei comisii, care va fi prezidată de şeful statului. Comisia va avea, de principiu, întâlniri lunare, potrivit purtătorului de cuvânt al preşedintelui. "Undeva la mijlocul anului viitor ar trebui ca această comisie prezidenţială să îşi încheie activitatea", a precizat Mădălina Dobrovolschi.

Ea a arătat că cele zece personalităţi care vin în componenţa comisiei o fac în nume propriu, nu al instituţiilor în care au lucrat sau în care lucrează şi au competenţe dovedite şi experienţă în domenii de specialitate. "Sunt persoane cu notorietate mare, care au o cunoaştere bună a realităţilor bune europene, a afacerilor europene", a precizat purtătorul de cuvânt al şefului statului. Mădălina Dobrovolschi a subliniat că preşedintele Klaus Iohannis consideră necesar un Proiect de ţară care să fie o viziune despre cum ar trebui să arate România pe termen mediu şi lung în raport cu statutul de membru al Uniunii Europene, dar luând în calcul realităţile de bază - Parteneriatul strategic cu SUA, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.