Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A fost lansat Pachetul legislativ pentru Natalitate. `E cea mai gravă criză demografică din ultimele decenii și avem nevoie de soluții` (Ovidiu Raețchi)

Institutional Money
demografie oameni

La ora actuală, pe fondul scăderii dramatice a natalității, tara noastra cunoaste o criză demografică severă, în anul 2018 înregistrându-se un minim istoric de copii născuți în România, cei mai puțini din ultimii 50 de ani. Cu excepția unor proiecte legislative care oferă beneficii imediate pentru părinți și copii după naștere, nu au existat până acum încercări serioase de a înțelege ce motivează o familie din România să aducă pe lume un copil și care sunt cauzele de profunzime ale actualei crize.

Vezi și: Prinde aripi scenariul Tudose în PSD

Consecințele sunt deja vizibile și se vor accentua în următoarele decenii: dezechilibrarea pieței forței de muncă și periclitarea sistemelor de sănătate și de pensii. Pachetul legislativ pe care îl lansez azi în dezbatere publică are drept obiectiv creșterea natalității prin găsirea unor soluții care merg la rădăcina problemelor care au dus România într-o criză demografică, soluții implementate cu succes în state occidentale. Este începutul unui efort public de consultare alături de organizații ale societății civile pentru a combate acest risc major pentru România pe termen mediu și lung.

Pachetul legislativ conține următoarele proiecte de lege:

Vezi și: Decizie ISTORICĂ a Comisiei Europene: Margarina, chipsurile, popcornul, mezelurile și supele la plic DISPAR din 2021

• Inițiativă legislativă care propune ca mamele sau, după caz, persoanele care au în întreținere copii cu vârsta de până la trei ani, să beneficieze de vouchere valorice în valoare lunară de 150 de euro pentru fiecare copil cu vârsta de până la trei ani, destinate achiziționării de servicii de asistență și îngrijire a copilului, care pot fi utilizate la creșe, grădinițe, servicii bone, etc..

• Proiect de lege care încurajează companiile private cu minim 30 de angajați să construiască creșe sau grădinițe pentru copiii angajaților acestora, scutindu-se din plata impozitului pe profit, anual, sumele de bani utilizate pentru construirea și/sau întreținerea acestor spații.

• Proiect de lege pentru sprijinirea creării Băncilor de Lapte Matern, având în vedere situația critică în care se află România din acest punct de vedere.

• Inițiativă legislativă care presupune înființarea unei Comisii Naționale de Alăptare - soluție recomandată de Unicef și Organizația Mondială a Sănătății, printre statele care au deja o astfel de Comisie numărându-se Germania, Statele Unite, Canada. Situația precară în care se află România din acest punct de vedere face necesară adoptarea unor măsuri de stimulare a practicilor alăptării.

• Inițiativă legislativă care să ofere un cadru legal prin care mamele pot îngriji simultan până la trei copii, inclusiv cei proprii, lucrând ca bone, acesta fiind, de asemenea, un proiect implementat cu succes în state occidentale.

• Proiect de lege pentru acreditarea maternităților ca Spitale Prietene cu Copilul - clasificare  lansată de UNICEF și Organizația Mondială a Sănătății.

- Convingerea majorității parlamentare să voteze unul dintre proiectele de lege blocate în Parlament destinate clarificării profesiei de moașe, conform Directivelor europene aflate în vigoare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.