Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A fost lansată cea de-a doua ediţie a proiectului 'Superpoveşti din Bucureşti': Copiii şi adolescenţii din Capitală, invitaţi să rescrie legendele oraşului

basilica.ro
copii elevi scoala

Cea de-a doua ediţie a proiectului „Superpoveşti din Bucureşti”, un demers care îşi propune să readucă în actualitate legendele şi poveştile despre oraş, a fost lansată marţi de Compania de Librării Bucureşti (CLB) şi Asociaţia Headsome Communication.

Copiii şi adolescenţii din Capitală sau cei care învaţă în Bucureşti sunt invitaţi să caute poveştile ascunse din istoria oraşului: să le documenteze în familie, în cadrul comunităţii locale, în cadrul şcolii, prin dialog cu profesorii, în biblioteci, în librării, să le „vâneze” în documentele şi materialele din spaţiul digital, pentru ca mai apoi să le transpună în poveşti, conform news.ro.

La începutul toamnei, în perioada 15 august - 4 septembrie 2022, copiii şi adolescenţii cu vârste între 8 şi 18 ani, împărţiţi în trei mari categorii de vârstă, sunt aşteptaţi să trimită poveştile lor către organizatori. Un juriu va evalua poveştile trimise de ei, câştigătorii fiind anunţaţi pe data de 19 septembrie 2022. Cele mai bune poveşti vor fi publicate într-un volum colectiv, care va fi lansat în luna decembrie a acestui an. Participarea copiilor la concurs este gratuită.

Proiectul „Superpoveşti din Bucureşti” a demarat în luna ianuarie a anului 2021. Pe 16 decembrie 2021 a fost lansat primul volum reunind şapte povestiri. Câştigătorii primei ediţii a concursului sunt Thea Ilinca Jianu şi Mara Miloş de la Liceul Teoretic Naţional (categoria 8-10 ani), Ioana Alexandra Anastasiu de la Şcoala Generală 280, Matei Andrei Petrescu de la Colegiul Naţional „Cantemir Vodă”, Thomas Popescu de la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” şi Emil Racoveanu de la Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai” (categoria 11-14 ani) şi Bianca Georgiana Maria Borş de la Colegiul Naţional „Sfântul Sava” (categoria 15-18 ani).

Săptămâna aceasta, are loc „Turneul autorilor”: antologia care cuprinde textele laureaţilor va fi lansată în cele şase şcoli bucureştene în care învaţă autorii. Şase evenimente în cadrul cărora autorii se vor întâlni cu colegii lor de şcoală şi vor împărtăşi experienţa scrierii propriilor poveşti. Alături de ei vor fi invitaţi şi şase dintre cei mai cunoscuţi scriitori pentru copii - Adina Rosetti, Lavinia Branişte, Adina Popescu, Cosmin Perţa, Laura Grünberg, precum şi îndrăgita tânără autoare Ana Dragomir.

„Pentru mine, una din bucuriile anului trecut a fost reuşita proiectului Superpoveşti din Bucureşti. Îi felicit din nou pe cei şapte laureaţi, dragostea lor pentru lectură şi scris sperăm să îi «molipsească» pe mulţi alţi copii şi tineri. Se dovedeşte, iată, că noile generaţii nu s-au înstrăinat de lectură şi învăţătură pe cât se vorbeşte în ziua de azi. Este nevoie doar să fim alături de ei, să-i încurajăm şi să le recunoaştem calităţile”, a mărturisit Marieta Seba, directorul general al Companiei de Librării Bucureşti, organizator al proiectului.

„Superpoveşti din Bucureşti” este un proiect demarat cu sprijinul Ministerului Culturii, este o iniţiativă a Companiei de Librării Bucureşti şi a Asociaţiei Headsome Communication, realizat în parteneriat cu Inspectoratul Primăria Bucureşti, ARCUB, Muzeul Naţional al Literaturii Române şi Radio România Cultural. Proiectul este susţinut de Ministerul Culturii, fiind unul dintre evenimentele care au câştigat finanţare nerambursabilă la cea mai recentă sesiune ACCES.

Iniţiatoarea şi coordonatoarea proiectului este Oana Boca Stănescu, manager cultural, preşedinta Headsome Communication: „Bucureştiul este un şantier narativ complicat şi fascinant deopotrivă, care adună laolaltă poveşti hiper-cunoscute alături de poveşti «de nişă», poveşti statuate şi poveşti-mişcătoare ce vin să completeze o istorie. Poveşti despre misterele Curţii Vechi, legende urbane legate de toponimii, anecdote despre personalităţile Bucureştiului, despre personalităţile lumii care au trecut prin Bucureşti şi aşa mai departe. Un repertoriu inepuizabil, cu multe poveşti care merită readuse în actualitate cu ajutorul noilor generaţii de povestitori”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.