Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A început cea de-a XXIX ediţie a `Bacău Fest Monodrame`

Youtube
Bacau fest

Managerul Teatrului Municipal Bacovia, Eduard Burghelea, a declarat vineri, în deschiderea celei de-a XXIX-a ediţii a Bacău Fest Monodrame, că băcăuanii sunt aşteptaţi în următoarele şase zile să vadă o multitudine de spectacole, atât cele înscrise în concurs, cât şi cele extraordinare.

El a precizat că şi la ediţia din acest an vor fi prezenţi artişti din toată ţară, "atât cu spectacole de tip One Woman/Man Show", care vor putea fi urmărite gratuit, dar şi spectacole extraordinare cu personalităţi de marcă ale teatrului românesc, conform Agerpres.

Curatorul şi selecţionerul festivalului, criticul de teatru Doru Mareş, a precizat că şi pentru ediţia din acest an au fost foarte mulţi concurenţi înscrişi şi şi-a exprimat speranţa că juriul de preselecţie a ales ce este mai bun.

"Este bine, spre bucuria noastră, că şi anul acesta am avut foarte mulţi concurenţi înscrişi, şi sperăm că am ales ce este mai bun şi, în acelaşi timp, că intră şi mai uşor în relaţie cu publicul. Bine este că avem şi anul acesta spectacole extraordinare de la 19,00, nume mari ale teatrului şi cinematografiei româneşti, oameni cu deja state serioase de serviciu - Marius Bodochi, nu numai un monstru sacru, dar şi o lecţie de viaţă de actor, mai tinerii Florin Piersic Jr sau Pavel Bartoş. Vor fi prezente în festival atât spectacole din Bucureşti cât şi din ţară, iar evenimentul se va încheia cu un spectacol interesant produs recent de Teatrul Bacovia", a spus Doru Mareş, pentru AGERPRES.

El a consideră că este bine că se continuă partea de dramaturgie a festivalului, iar "aceia care au candidat anul acesta sunt, mulţi dintre ei, nume deja jucate alături de debutanţi".

Doru Mareş a afirmat că şi pentru ediţia din acest an organizatorii mizează mult şi pe colocvii, deoarece şi anul trecut a fost un public interesat de acestea.

"Este interesant că lumea vrea să afle şi ce este în spatele scenei, nu numai ceea ce se vede în mod obişnuit la teatru. Deci, eu cred că săptămâna aceasta de teatru de la 'Bacovia', cu miza în primul rând pe monodramă, pe relaţia actorului cu un unic partener - publicul, merge înainte şi iată că, în definitiv, suntem în pragul anului viitor când, dacă am numărat noi bine în istoria deja de vreo 50 de ani trecuţi ai acestui festival, se vor face 30 de ediţii, înseamnă că e nevoie de monodramă şi este nevoie şi de actorul curajos care are tăria să fie singur cu un unic partener publicul", a mai spus Doru Mareş.

Prima zi a festivalului de la Bacău a continuat cu un spectacol din concurs al Mihaelei Alexandru, intitulat "Amalia respiră adânc".

Concurenţii ediţiei sunt Mihaela Alexandru cu "Amalia respiră adânc" - Asociaţia Antiteatru, producţie independentă, Braşov; Daniel Beşleagă cu "Pattern" - Teatrul Tineretului Piatra Neamţ; Alexandru Beteringhe cu "Iona" - Teatrul "Anton Pann", Râmnicu Vâlcea; Bogdan Buzdugan cu "Sufletul pereche" - Teatrul Municipal "Bacovia"; Ionuţ Caras cu "Oglinda neagră" - Teatrul Naţional Cluj; Ecaterina Hâţu cu "Nu atingi niciodată victima" - Teatrul Tineretului Piatra Neamţ; Bogdan Iancu cu "Individual compus" - producţie independentă Asociaţia Hearth; Marcela Motoc cu "Fata din curcubeu" - Teatrul de Artă, producţie independentă Bucureşti; Oana Puşcatu cu "Vinovat-ă" - Bezna Theatre şi Centrul de Teatru Educaţional Replika, producţie independentă Bucureşti; Andreea Tănase cu "#NuEu" - Teatrul Tony Bulandra, Târgovişte; şi Ihor Titov cu "Kontrabass" - artist emerit al Ucrainei.

Juriul ediţiei este compus din criticul de teatru Maria Zărnescu, regizorul Sânziana Stoican şi actorul George Ivaşcu, decanul Facultăţii de Teatru din cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" din Bucureşti.

 

Ziua se va încheia cu spectacolul "Tzuki şi Tati", producţie a Teatrului Dramaturgilor, cu Marius Bodochi şi Florin Piersic Jr.

Spectacolele extraordinare invitate în acest an vor fi prezentate de la ora 19,00. Acestea sunt "Ciao, Bella", Teatrul "Toma Caragiu" din Ploieşti - duminică; "Moş Nichifor", producţie a Teatrului Act, cu Marcel Iureş şi Ruxandra Maniu - luni; "One Man Aproape Show", cu Pavel Bartoş - marţi.

În închiderea festivalului, pe 10 mai, va fi prezentată cea mai recentă premieră a Teatrului "Bacovia", spectacolul "Uzina artiştilor".

Cea de-a X-a ediţie a Concursului de Dramaturgie - Monodramă, desfăşurat în cadrul Bacău Fest - Monodrame, a reţinut în vederea nominalizărilor pentru premii cinci dintre cele 35 de texte primite.

Textele intrate în concursul final sunt "Chimia unei gume de mestecat aruncate pe stradă" de Codruţa Cadar, "Normă dublă" de Cornelia Iordache, "8 Martie" de Dana Voicu, "True Blue" de Andrei-Tiberiu Măjeri şi "Iloveyou.Exe" de Şerban Melnic.

Finaliştii celei de-a X-a ediţii a Concursului de Dramaturgie - Monodramă sunt Codruţa Cadar, Dana Voicu şi Andrei-Tiberiu Măjeri.

Juriul - alcătuit din Monica Andronescu, critic de teatru, redactor-şef al revistei ''Artitudini'', Claudiu Groza, critic de teatru şi Andrei Huţuleac, actor şi regizor - va decide, în urma vizionării spectacolelor-lectură, ordinea premiilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.