Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A început lupta pentru averea lui Silvio Berlusconi: Copiii fostului premier au de împărți bunuri de peste 4 miliarde de euro

bbc.com
Silvio Berlusconi

Barbara Berlusconi a cumpărat pentru aproximativ 25 de milioane de euro vila din Macherio, una dintre cele trei reședințe istorice ale tatălui său Silvio. Acordul dintre cei cinci frați este încheiat și  potrivit informațiilor  lipsește doar actul de proprietate.

Între timp, președinta Fininvest, Marina Berlusconi, și-a adjudecat în mod oficial Vila Campari de pe Lacul Maggiore, în Lesa, 30 de camere, un parc splendid și un port de agrement privat. Aici, trecerea la notar a avut deja loc. Acestea sunt primele tranzacții încheiate cu privire la principalele bunuri din patrimoniul fostului premier, conform Corriere.it.

O reorganizare imobiliară mai amplă este în curs de desfășurare în aceste zile și vizează diverse proprietăți care au fost deținute de Silvio Berlusconi, fie direct (cum ar fi reședința de pe Lacul Maggiore), fie prin intermediul Immobiliare Idra. Potrivit unor surse de încredere, Villa Certosa din Sardinia, cel mai "bogat" bun din portofoliu, urmează să fie "dezangajată" de Idra și transferată în cadrul holdingului Fininvest, în filiala Fininvest Real Estate.

Gestionarea Vilei San Martino din Arcore, care, totuși, nu pare a fi de vânzare, ar putea, de asemenea, să găsească o definiție mai precisă.

content-image

Villa Belvedere din Macherio va intra în proprietatea Barbarei

Vila Belvedere din Macherio, o localitate din Brianza situată la 6 kilometri de Arcore, este un punct de răscruce în viața lui Berlusconi. El a cumpărat-o la licitație în 1988 de la provincia Milano prin intermediul holdingului său Immobiliare Idra, care are în portofoliu și Arcore și Certosa din Sardinia.

Acum va merge, pentru 25 de milioane de euro, la Barbara Berlusconi. Din marea sa vilă din Macherio, într-o mică încăpere suburbană amenajată cât mai bine, Silvio Berlusconi a anunțat în urmă cu 30 de ani că va "intra pe teren": "Italia este țara pe care o iubesc...". Și aici au locuit multă vreme, începând din 1989, cea de-a doua sa soție, Miriam Bartolini (alias Veronica Lario) și copiii lor, Barbara, Eleonora și Luigi Berlusconi.

În tumultoasa despărțire, gestionarea vilei din Macherio a fost unul dintre cele mai complicate noduri.

O casă de familie, așadar, iar cealaltă, pe malul lacului Maggiore, un refugiu preferat pentru Silvio și fiica sa cea mare.

Împărțire ordonată între moștenitori

Tranzacția dintre frați s-a finalizat sub semnul acelei subdiviziuni ordonate și pașnice a moștenirii (circa 4 miliarde) care, după Fininvest, a implicat și bunurile imobiliare (estimate la circa 600 de milioane). În actele depuse la cartea funciară referitoare la imobilele pe care Silvio le deținea personal (de exemplu, apartamentele din Viale San Gimignano din Milano, unde Rosa Bossi, mama lui Silvio, se mutase în anii 1960), sunt deja înregistrate cotele de proprietate: Marina și Pier Silvio cu 26% fiecare, iar ceilalți trei cu 16% fiecare. Adică, grosso modo, pe "blocuri", cele 52%-48% care reieșeau din testamentul tatălui, care alocase copiilor mai mari partea de moștenire de care putea dispune.

Costurile anuale de funcționare a Vilei Certosa

Cu toate acestea, la doar câteva săptămâni după acordurile privind succesiunea (11 septembrie 2023), cei cinci moștenitori erau deja hotărâți să abordeze frontal nodul numeroaselor vile, care erau prea scumpe și imposibil de împărțit în "condominiul" ereditar.

Din faldurile divorțului Silvio-Veronica, de exemplu, ieșiseră, cu mai bine de 10 ani în urmă, costurile de la Macherio: 1,8 milioane pe an pentru cei douăzeci de angajați, 487 de mii de euro pentru pază și apoi facturi, întreținere etc.. Sardinia cântărește în bugetul Immobiliare Idra pentru cifre anuale chiar peste 10 milioane.

Evaluarea între 300 și 500 de milioane de euro

Cu excepția Arcore, pe toate celelalte vile, inclusiv pe fabuloasa proprietate din Costa Smeralda (Certosa), a fost așadar agățat semnul "De vânzare", dar cu o evidentă preempțiune pentru fiecare dintre frați. Astfel, în ultimele săptămâni au apărut zvonuri despre candidaturile Barbarei pentru Belvedere, Marina pentru Villa Campari, Pier Silvio pentru Villa Feltrinelli din Roma. Primele două tranzacții s-au încheiat acum. Și dacă cele 25 de milioane plătite de Barbara sunt o cifră din surse sigure, nu există nicio confirmare a vânzării Marinei.

Cu totul diferită este abordarea pentru Villa Certosa, care a fost scoasă oficial la vânzare și care va părăsi perimetrul familiei. De ea se ocupă Dils, unul dintre liderii de pe piața imobiliară. Se vorbește, fără confirmare, de o evaluare între 300 și 500 de milioane și, în ciuda "mărimii", se pare că există deja mai multe contacte, cele mai concrete cu americani și arabi.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.