Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A intrat în vigoare primul tratat de mediu din America Latină, acordul de la Escazu

Wine and Travel with www.amandabarnes.co.uk
America de Sud

Primul tratat de mediu din America Latină şi zona Caraibilor, care protejează în special drepturile celor care apără mediul, a intrat joi în vigoare, fiind ratificat de 12 ţări, transmite AFP preluat de agerpres.

Acordul de la Escazu, aşa cum este cunoscut, garantează protecţia mediului şi sănătatea persoanelor, în principal a popoarelor indigene, promovează participarea publicului, precum şi accesul la informaţii şi justiţie în domeniul mediului.

Acest acord este primul tratat care introduce dispoziţii specifice vizând protejarea drepturilor apărătorilor mediului, care sunt ţinta a numeroase asasinate în America Latină.

"În 2019, 210 activişti de mediu au fost ucişi în întreaga lume, dintre care două treimi dintre ei în regiunea noastră", a declarat Alicia Barcena, secretar general al Comisiei Economice pentru America Latină şi Caraibi (Cepalc), agenţia regională a ONU care a promovat acest acord adoptat în 2018 la Escazu, în Costa Rica.

Comunităţile indigene, fermierii şi activiştii din regiune au denunţat în mod repetat ameninţările primite ca urmare a faptului că se opun intereselor companiilor miniere, forestiere, agroindustriale, eoliene, hidroelectrice şi de gaze.

Acordul permite, printre altele, persoanelor şi comunităţilor să fie informate, iar vocea lor să fie ascultată în procesele decizionale care le afectează viaţa şi teritoriul.

Într-un mesaj înregistrat, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că intrarea în vigoare a acestui acord "ne oferă speranţă şi inspiraţie şi deschide calea unei reglementări durabile şi reziliente" pentru a opri schimbările climatice, colapsul biodiversităţii şi poluarea mediului.

Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, a estimat că "în faţa pagubelor aduse mediului şi a nedreptăţilor, instrumentele juridice precum acordul de la Escazu sunt fundamentale pentru a trage la răspundere statele şi pentru a apăra drepturile şi sănătatea persoanelor şi a planetei".

După adoptarea acordului de către 24 de ţări din regiune, inclusiv Brazilia, 12 dintre ele l-au ratificat (Antigua şi Barbuda, Argentina, Bolivia, Ecuador, Guyana, Mexic, Nicaragua, Panama, Saint-Kitts şi Nevis, Saint Vincent şi Grenadine, Sfânta Lucia şi Uruguay), ceea ce marchează intrarea sa în vigoare pe teritoriul acestor state.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.