Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A.M. Pippidi dezvăluie adevărata problemă a României: Înlocuitorii penalilor devin penali la rândul lor

AlinaMungiuPippidi

În REVISTA PRESEI de astăzi, stiripesurse.ro vă prezintă o analiză extrem de dură a situației interne realizată de politologul Alina Mungiu-Pippidi, în contextul în care România intră în anul Centenarului, când sărbătorim 100 de ani de la Marea Unire.

Adevarul:

Anul la români e totdeauna cum începe, nu găseşte nimeni puterea să îl redreseze peste vară. Aşa intrăm în al o sutălea an de la Marea Unire, pe care îl vom pierde chiar cu Marea Unire.
Pentru PSD, 2018 a debutat cu agenda să mai recupereze ceva din influenţa pierdută asupra justiţiei sub Macovei şi succesorii ei, deşi se descurca deja destul de bine – jumătate din universităţile publice din România şi un număr semnificativ de judecători reuşiseră fără nici o schimbare fundamentală de lege să elibereze din puşcării pe mai toată lumea care contează – Năstase, Voiculescu, Voicu, Cocoş, să nu închidă pe Ghiţă, şi, mai ales, să păstreze intacte toate operaţiile corupte – partide, firme favorite, companii de stat, universităţi, fisc, club de fotbal, televiziune sau ziar, nu mai are importanţă cine merge la puşcărie şi pe cît timp dacă operaţia e salvgardată, dacă modul de operare continuă cu aceiaşi actori – şi e. Aici vezi eşecul anticorupţie, ne mai consolăm cu condamnarea lui Şova şi cam atît.  Şi unde au părut că recuperează pe parcurs, adică la retragerea infamilor Nicolae/Iordache/Nicolicea, au revenit pînă la urmă cu brio, aşa că termină anul fără să fi rezolvat nici o problemă, de parcă scopul lor principal era să compromită intern şi extern şi lucrurile bune pe care le plănuiau, salarii ridicate în sectorul sanitar, de exemplu, şi lărgindu-şi cercul de adversari continuu, reclamînd pe Soros şi alţi indiferenţi.
Pentru opoziţie/preşedinte/servicii în subordine anul a început cu contestarea rezultatului unor alegeri clare, cu care erau decişi să nu se împace şi folosirea tuturor erorilor PSD în acest sens. Ideilor, programelor şi alianţelor clare li s-au substituit slogane scrise de copywriterii agenţiilor contractante de publicitate, ridicate sus în Piaţa Victoriei, dl Tătaru, şeful obişnuit de campanie al dreptei a desenat manifestaţii de protest în loc de mitinguri pentru partid, pe lîngă contribuţia lui la Coaliţia pentru familie, toată trupa de postaci a trecut de la tabăra cu cianura la tabăra cu justiţia şi în absenţa tuturor ONG-urilor care protestează de obicei s-au creat altele, unii inocenţi, şi alţii responsabili cu păstorirea inocenţilor. S-au ocultat cu grijă toate subiectele care chiar ar schimba ceva şi s-a făcut doar campanie electorală, în cel mai pur stil populist marca Băsescu din mandatul doi (probabil, aceiaşi jumătate de neuron a mai distribuit odată un material deja plătit), anume referendumuri populare (cînd nu ştim cum să scăpăm de ele în toată Europa), pe subiecte imposibile, cum ar fi interzicerea prin lege a penalilor, de parcă marele succes al Coaliţiei pentru un Parlament Curat din 2004 nu ar fi dovedit deja peste ani, cînd a încetat să mai fie un succes, că deşi votanţii nu aleg penali cînd au de ales (deci nu e nevoie de lege), înlocuitorii penalilor devin penali la rîndul lor aproape de regulă în actualul context instituţional românesc. Deci, chiar presupunînd că ai avea o majoritate nepenală care trece o asemenea lege (sigur, după aceea nu ai putea strînge lumea la referendum pe aşa o prostie, dar reformatorii nu se uită la fleacuri) problema e cu cei ce devin penali în viitor, nu cu cei de la trecut şi cum scăpăm de acele circumstanţe care par să facă penali din mai toţi cei care ajung la guvernare. (Mai multe detalii AICI)

Digi24:

Să îţi faci datoria de cetăţean înseamnă să te exprimi public şi să ieşi în stradă, la nevoie, crede Mihai Şora. Deşi a depăşit un secol de viaţă, el a participat la manifestaţiile împotriva modificării Legilor Justiţiei, duminică, la Alba Iulia. Filosoful a vorbit, la Digi24 Oradea, despre motivaţia de a participa la astfel de proteste. La emisune a fost invitat şi Nicolae Noica, nepotul marelui gânditor român Constantin Noica.
„De multe ori, ne e mai comod să închidem ochii, ca să nu vedem ce se petrece în jurul nostru. Dar nu trebuie să ne pierdem încrederea. Pentru că dacă ne demobilizăm pentru că ne-am pierdut încrederea, nu ne facem datoria de cetățeni. Noi trebuie să fim solidari cu soarta țării, să nu lăsăm să încapă pe mâinile oricui, să fim vigilenți și să știm să punem frâna atunci când trebuie pusă”, a spus fiolosoful.
Mihai Șora a vorbit și despre ce înseamnă un moment providențial. „Momentele providențiale apar la cotituri ale Istoriei. Când Istoria nu se zguduie foarte puternic, oamenii se mulțumesc cu un efort mijlociu, care să facă față nevoilor cotidiene. Oamenii providențiali pot apărea în momente de mare opinteală”, a adăugat fiolosoful. (Mai multe detalii AICI)

Hotnews:

Odata cu comunicatul Departamentului de Stat si avertismentele lui Rex Tillerson pentru tarile Europei de Est transformate in false democratii, in Romania a inceput batalia finala. Se joaca in acest zile, saptamani si luni o carte istorica. Nu sunt deloc vorbe mari. Nu asistam la infruntarea dintre Statele Unite si gruparea Dragnea -Tariceanu, ar fi ridicol sa credem asta, ci la coliziunea dintre doua viziuni radical diferite asupra modului cum functioneaza democratia. De rezultatul acestei inclestari depinde viitorul Romaniei pe termen lung: ramanem sau iesim din parteneriatele occidentale cu SUA si UE.
Intram in rand cu Polonia lui Kaczinsky, Ungaria lui Orban si Turcia lui Erdogan sau incercam sa rezistam valului anti-occidental, alimentat puternic de propaganda Rusiei, care matura regiunea? Bulgaria, tara din care scriu aceste randuri, a esuat lamentabil in constructia unor institutii functionale si a ajuns, asa cum o descrie Ivo Prokopiev, proprietarul Economedia, o falsa democratie. Cel putin doi piloni pe care se sprijina orice democratie sanatoasa – justitia si presa – s-au prabusit deja in tara vecina. Ruina totala.
Mesajul Statelor Unite pentru Romania exprimat la nivel oficial a fost clar: opriti-va din actiunea de distrugere statului democratic de tip occidental. Nu puteti taia arbitrar peste noapte din puterile presedintelui, cea mai reprezentativa functie intr-un sistem democratic. Nu puteti guverna impotriva propriului popor. Nu puteti ignora la nesfarsit zecile de mii de oameni iesiti pe strazi.  Nu puteti legifera arbitrar in domenii cheie ca economia sau justitia, impotriva vointei mediului de afaceri sau impotriva vointei magistratilor. Nu puteti distruge toata justitia doar pentru a scapa o mana de oameni! Nu asa functioneaza un stat de drept veritabil! Iar daca totusi faceti toate astea se cheama ca ati transformat Parlamentul si alte institutii cheie din stat in forme fara fond. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Firmele cu mai puţin de 21 de angajaţi vor fi nevoite să îi cheme pe toţi salariaţii la negocierea Contractului Colectiv de Muncă (CCM), devenită obligatorie prin OUG 82/2017 dacă salariaţii nu reuşesc să ajungă la un acord privind alegerea unui reprezentant, susţin specialiştii în fiscalitate şi salarizare ai Romanian Software, furnizor de servicii software în domeniul resurselor umane.
Companiile mai au la dispoziţie 20 de zile pentru a-şi chema anga­jaţii sau reprezentanţii salaria­ţilor la negocieri, conform legii, în con­­texul în care trebuie să ia o de­cizie vizavi de ce vor face din 2018, dacă vor creşte sau nu salariile brute.
Una dintre companiile mici în care s-au purtat deja negocieri în ceea ce priveşte nivelul salarial al angajaţilor din 2018 este firma de consultanţă şi outsourcing IT Bit Solutions.
„Am chemat la discuţii toţi salariaţii, nu există reprezentant sindical pentru că suntem puţini. Am negociat şi am mărit puţin nivelul salariilor, însă nu suficient încât să echivaleze nivelul net din 2017. Creşterile stabilite sunt cuprinse între 7 şi 10% pentru cei 12 salariaţi, ceea ce înseamnă că aceştia vor avea, cel puţin în primele trei-patru luni, venituri nete mai mici ca în 2017 cu circa 5%“, a spus Florin Scarlat, fondatorul Bit Solutions.
El a mai spus că, cel puţin în primele luni, nu se poate duce la clienţi să le ceară o majorare a preţurilor stabi­lite în contract pentru că s-a schimbat legislaţia pri­vind transferul de contribuţii, dar că a sta­bilit un plan de acţiuni pentru această perioadă împreună cu angajaţii astfel încât calitatea ser­viciilor oferite să crească şi, prin urmare, să poată renegocia contractele cu clienţii.
„Scăderea veniturilor nete ale angajaţilor a fost parţial acoperită de unele beneficii, spre exemplu, unii angajaţi vor putea lua maşina de serviciu acasă“, a mai spus Florin Scarlat.
O parte dintre companiile mari au hotărât de­ja că vor menţine veniturile nete ale anga­jaţilor la acelaşi nivel ca în 2017.
„Măsurile decise de PROFI sunt de ase­me­nea natură încât veniturile angajaţilor com­paniei să nu se diminueze ca urmare a noilor pre­vederi fiscale“, au transmis reprezentanţii re­tailerului alimentar Profi, unul dintre cei mai mari angajatori din România, care se apropie de 13.000 de angajaţi. Întrebaţi dacă au început ne­gocierile cu sindicatele sau cu reprezentanţii sa­lariaţilor, oficialii Profi au spus că firma parcurge integral fazele prevăzute de legislaţie.
Reprezentanţii sindicatelor spun că o mare parte dintre companii vor să apeleze la varianta unor bonusuri lunare în prima parte a anului viitor pentru a nu majora salariile brute ale oamenilor cu 17%, cât ar fi nevoie pentru a menţine nivelul net din 2017. (Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.