Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A murit fostul premier rus Evgheni Primakov

Evgheni Primakov

Evgheni Primakov, fost premier şi şef al diplomaţiei ruse, a decedat, vineri, la Moscova, la vârsta de 85 de ani, informează agenţiile de presă ruse. 

'Astăzi (vineri) a încetat din viaţă, după o suferinţă îndelungată, Evgheni Maksimovici Primakov', a anunţat o sursă apropiată familiei fostului premier, potrivit Interfax. 

Evgheni Primakov a fost director al serviciilor de informaţii externe din 1991 până în 1996, an în care a devenit şef al diplomaţiei ruse, înainte ca preşedintele Boris Elţin să-l numească prim-ministru, funcţie pe care o ocupă timp de câteva luni, din septembrie 1998 până în mai 1999. 

Preşedintele rus Vladimir Putin a fost informat în legătură cu decesul lui Evgheni Primakov şi a transmis 'profunde condoleanţe familiei, apropiaţilor şi tuturor celor care l-au cunoscut', după cum a indicat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de RIA Novosti. 'A fost un om de stat, om de ştiinţă, om politic, a lăsat în urma lui o mare moştenire', a adăugat Peskov, subliniind că Vladimir Putin acorda o mare importanţă opiniei lui Evgheni Primakov, 'mai ales în această perioadă'. 

Născut la 29 octombrie 1929 la Kiev, Primakov a fost un apreciat om de stat, diplomat, academician al Academiei de Ştiinţe a Rusiei, un bun cunoscător al situaţiei din Orientul Mijlociu. El a condus în anii '80 Institutul de Studii Orientale şi Institutul de Economie şi Relaţii Internaţionale de la Moscova. În politica externă a fost iniţiatorul 'multipolarităţii', notează newsru.com, potrivit Agerpres.

În perioada în care a deţinut funcţia de premier, Primakov a marcat într-un mod foarte simbolic ruptura dintre Rusia şi SUA, ordonând în martie 1999 piloţilor avionului ce îl transporta la Washington, pentru o vizită în SUA, să facă, deasupra Atlanticului, cale întoarsă spre Moscova, după ce i s-a comunicat că NATO a început bombardarea Iugoslaviei. 

Ales deputat al Dumei în 1999, Primakov s-a aliat cu primarul Moscovei, Iuri Lujkov, pentru a forma o coaliţie de opoziţie de centru-stânga şi a candida la prezidenţiale, dar în cele din urmă el s-a retras, lăsând cale liberă lui Vladimir Putin. 

În 2011, Primakov a abandonat toate funcţiile şi s-a retras din viaţa publică. Cu toate acestea, la începutul anului 2015, el s-a pronunţat în privinţa situaţiei din Rusia, în contextul crizei economice cu care se confruntă această ţară. Evgheni Primakov sublinia la acea dată că principalele mijloace de ieşire a Rusiei din criză sunt, între altele, descentralizarea puterii, un real federalism, diversificarea rapidă a economiei. În acelaşi timp, Primakov cerea autorităţilor ruse să dezvolte relaţii cu toate ţările, şi din Vest, şi din Est. El aprecia totodată că, în pofida sancţiunilor occidentale, nu trebuie să fie vorba de nicio izolare a Rusiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.