Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A murit fostul preşedinte al Greciei

basilica.ro
lumanare mana credinta maini

Fostul preşedinte grec Karolos Papoulias, care a avut două mandate între 2005 şi 2015, a murit duminică la vârsta de 92 de ani, a anunţat preşedinţia elenă, transmite Reuters.

Preşedinta Katerina Sakellaropoulou i-a adus un omagiu lui Papoulias pentru rolul său în rezistenţa împotriva ocupaţiei naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi împotriva juntei militare din Grecia din 1967-74.

''Participarea sa la rezistenţa naţională şi la lupta împotriva dictaturii... a reflectat devotamentul său continuu faţă de idealurile de libertate şi dreptate, pe care le-a apărat de-a lungul întregii sale vieţi'', a declarat Sakellaropoulou într-un comunicat.

''A onorat cea mai înaltă instituţie a statului prin etica şi comportamentul său, apărând cu tărie coeziunea socială şi unitatea naţională", a adăugat ea.

Veteranul politician grec a fost preşedinte în perioada de vârf a crizei economice din 2008-2009. Provenind din rândurile partidului socialist Pasok, Karolos Papoulias a fost ales pentru prima dată preşedinte în 2005, înainte de a fi reales pentru un al doilea mandat de cinci ani în 2010, la începutul crizei greceşti, care a aruncat ţara în cele mai grave tulburări politice şi economice din ultimele decenii.

Apoi s-a confruntat cu furia grecilor, iar popularitatea sa a suferit o lovitură fatală din cauza sprijinului său pentru austeritate, dictat de UE şi FMI.

În octombrie 2012, Grecia era cuprinsă de o criză a datoriilor în creştere şi de reduceri salariale nepopulare. Protestatarii au blocat o paradă naţională în Salonic şi au scandat "trădător" la trecerea preşedintelui Papoulias, în vârstă de 83 de ani, la acea vreme.

Înainte de a pleca nemulţumit de la paradă, a ţinut să-şi împărtăşească gândurile cu presa şi cei care-l huiduiau.

''Am luptat pentru Grecia. Am fost un luptător al rezistenţei când aveam 15 ani, luptând împotriva nazismului şi a germanilor", a declarat şeful statului la acea vreme, al cărui tată a fost un ofiţer superior al armatei care a luptat şi el pentru Grecia, rememorează AFP.

Karolos Papoulias a fost unul dintre primii politicieni care a renunţat la salariul său în semn de solidaritate "cu sacrificiile poporului".

Născut la Ioannina, în Epir (nord-vest), la 4 iunie 1929, a activat în rezistenţa antinazistă din 1942 până în 1944, când era doar un adolescent. După ce a studiat dreptul la Atena, Milano (Italia) şi Koln (Germania), a devenit avocat în 1963, profesie pe care a practicat-o până în 1981, când a fost numit secretar de stat pentru afaceri externe de către Andreas Papandreou.

În timpul dictaturii coloneilor (1967-1974), a plecat în exil în Germania şi a devenit unul dintre cofondatorii Mişcării Socialiste Pan-elene (Pasok), condusă de Andreas Papandreou.

Membru al parlamentului din 1977 până în 2000, a fost de două ori ministru al afacerilor externe în guvernele socialiste (1985-1989 şi 1993-1996) şi a condus politica pro-arabă şi pro-sârbă a Pasok în timpul războiului iugoslav din anii 1990.

În adolescenţă a fost un atlet de top, campion naţional la săritura cu prăjina şi membru al echipei naţionale de volei, informează agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.