Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A murit Miklós Tamás Gáspár, filosof maghiar născut la Cluj. Kelemen Hunor. 'A rămas transilvănean la Budapesta'

lumanare doliu

Filosoful maghiar originar din România Miklós Tamás Gáspár s-a stins din viață la 74 de ani, după o boală îndelungată, anunță Europa Liberă, citând publicația maghiară HGV.

Miklós Tamás Gáspár - cunoscut ca TGM - s-a născut la Cluj în 1948. Acolo a absolvit filosofia. S-a mutat în Ungaria în 1978.

A predat mai întâi la Facultatea de Științe Umaniste a celei mai prestigioase Universități de la Budapesta, ELTE, Eötvös Loránd Tudományegyetem - Universitatea Eötvös Loránd, de unde a fost îndepărtat pentru declarațiile sale contra regimului comunist din Ungaria. A predat apoi la universități americane, engleze și franceze, iar mai târziu la Universitatea Central Europeană fondată de miliardarul american de origine maghiară George Soros, mutată între timp la Viena.

Miklós Tamás Gáspár a fost activ în politică încă dinainte de căderea comunismului, iar mai târziu a devenit membru al Alianței Democraților Liberi (SZDSZ), și a fost deputat în primul Parlament maghiar ales în mod liber după căderea comunismului. S-a distanțat treptat de viața politică și a părăsit acest partid în anul 2000.

Opiniile sale liberale s-au schimbat de-a lungul timpului, cu un scurt ocol conservator, ajungând la un stângism radical. Se considera, de multă vreme om politic „heimatlos” (fără casă), negăsind un program valabil în niciunul dintre partidele existente din țara lui.

Reacția lui Kelemen Hunor

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, reacționează la vestea morții lui Miklós Tamás Gáspár, despre care spune că a fost o sursă de inspirație, chiar dacă avea opinii difereite de ale lui.

„Tamás Gáspár Miklós a încetat din viață.

L-am cunoscut ca pe un gânditor de mare anvergură, un filozof cu un veșnic spirit de opoziție, care a regândit și reinterpretat lumea în mod constant. Chiar și cea mai scurtă întâlnire cu el a fost o sursă de inspirație, chiar dacă nu am fost de acord cu nimic. A meritat să ascultăm cu atenție și să ne gândim la ceea ce avea de spus.

A rămas transilvănean la Budapesta, moștenirea sa transilvăneană nu a fost niciodată o cătușă, nu un trecut închis, ci o provocare eternă, o grădină de îngrijit.

Odihnește-te în pace, Gazsi!”, scrie Kelemen Hunor pe Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.