Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A murit ultimul luptător evreu din ghetoul de la Varșovia

lagar holocaust

#mce_temp_url#Ultimul luptător evreu în revolta împotriva naziştilor din ghetoul din Varşovia din timpul celui de Al Doilea Război Mondial, Simcha Rotem, a murit la vârsta de 94 de ani, anunţat preşedintele israelian Reuven Rivlin într-un comunicat, relatează AFP preluată de Agerpres.

Simcha Rotem, al cărui nume de război era "Kazik", a fost unul dintre responsabilii Organizaţiei evreieşti de luptă care a plănuit revolta din ghetoul din Varşovia în 1943, atunci când naziştii au decis să-i deporteze în lagărele morţii pe ultimii evrei din capitala poloneză.

"El s-a alăturat revoltei şi a ajutat la salvarea a zeci de combatanţi", a indicat preşedintele Rivlin într-un mesaj de condoleanţe. După sfârşitul celui de Al Doilea Război Mondial, Simcha Rotem s-a stabilit în Israel.

"Întrebat ce mesaj doreşte să transmită tineretului israelian, el a răspuns: 'Fiţi o fiinţă umană. Suntem animale cu două picioare. Asta simt eu. Însă printre noi, animalele cu două picioare, sunt cei care sunt şi fiinţe umane şi merită acest apelativ' ", l-a citat preşedintele israelian pe Simcha Rotem.

Revolta din ghetoul din Varşovia care s-a derulat între 19 aprilie şi 16 mai 1943, este faptul cel mai cunoscut al rezistenţei evreieşti împotriva naziştilor.

Simcha Rotem a participat la operaţiuni de luptă şi de salvare a evreilor prin sistemul de canalizare.

Circa 2.000 de poliţişti germani şi membri SS au intrat în ghetou în aprilie 1943 pentru a-i aduna pe cei câteva mii de supravieţuitori care au scăpat până atunci de deportarea spre lagărele morţii.

Operaţiunea nu ar fi trebuit să dureze decât trei zile, dar naziştii s-au lovit spre marea lor surprindere de o rezistenţă crâncenă care i-a constrâns să mobilizeze importante întăriri. În total, 13.000 de evrei au fost împuşcaţi mortal, arşi sau gazaţi în timpul acestei operaţiuni. Ceilalţi au fost deportaţi.

Simcha Rotem, care a reuşit să scape, a participat apoi la insurecţia de la Varşovia din august 1944 alături de rezistenţa poloneză.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.