Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A scăzut numărul hotărârilor penale pronunţate în primă instanţă atacate la instanţele superioare, în Timiș

decizie instanta

Numărul hotărârilor penale pronunţate în primă instanţă, în cadrul Curţii de Apel Timişoara (CAT) în anul 2019 care au fost atacate sau care au prezentat susceptibilitate de a fi atacate a scăzut faţă de anul precedent cu 2,5%, anunță AGERPRES.

Preşedintele CAT, magistrat Erica Nistor, a precizat în cadrul şedinţei de bilanţ, care a avut loc joi, că din cele 452 de hotărâri penale pronunţate în primă instanţă de Secţia Penală în anul 2019, un număr de 108 hotărâri au fost susceptibile de formularea unor căi de atac, respectiv 66 sentinţe penale susceptibile de a fi apelate şi 42 au fost susceptibile de calea de atac a contestaţiei.

Citește și: Inspecția Muncii a desfășurat 121.273 de controale și a aplicat amenzi de 127 milioane de lei în 2019

"Împotriva acestora s-au declarat un număr de 33 căi de atac, dintre care 25 apeluri şi 8 contestaţii, rezultând un indice de atacabilitate de 30,55 %, în scădere faţă de anul precedent, când acesta a fost de 33 %. Deşi hotărârile judecătoreşti pronunţate de Secţia Penală în apel au caracter definitiv, ele sunt susceptibile a fi atacate cu recurs în casaţie, cale de atac extraordinară, admisibilă pentru cazurile strict şi limitativ prevăzute de Codul penal. Din cele 1.431 decizii penale pronunţate de Curtea de Apel Timişoara - Secţia Penală în anul 2019, au fost atacate cu recurs în casaţie un număr de 33 hotărâri, rezultând un indice de atacabilitate de 2,30 %, aproape egal cu cel din anul precedent, care a fost de 2,02 %", a afirmat Erica Nistor.

Din cele 108 hotărâri susceptibile a fi atacate cu apel sau contestaţie, doar 6 au fost desfiinţate, rezultând un indice de 5,55 %. În cursul anului 2019 au fost admise două recursuri în casaţie vizând decizii penale pronunţate de CAT Curtea de Apel Timişoara.

În altă ordine de idei, conducerea CAT a precizat că în anul 2019, în calitate de ordonator secundar, a primit deschideri de credite de la ordonatorul principal de credite - Ministerul Justiţiei în valoare totală de 184.000.000 de lei, credite ce reprezintă cu 11,7% mai mult faţă de deschiderile efectuate în anul 2018, care au fost de 166.000.000 de lei.

Citește și: EXCLUSIV Succesorul Laurei Codruța Kovesi a dat în judecată Statul Român! A atacat inclusiv Guvernul!

"Majorarea bugetară faţă de anii precedenţi este datorată creşterilor salariale şi plăţii diferenţelor salariale către personalul instanţelor judecătoreşti, precum şi creşterii cheltuielilor de întreţinere şi funcţionare, de la an la an", menţionează raportul de activitate al CAT.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al CAT, magistrat Cristian Pup, a declarat că este spectaculoasă evoluţia în timp a termenelor de soluţionare a cauzelor, care acum este, în medie, de un an.

"La început de 96-97, inclusiv la CEDO ne critica pentru termenele foarte îndelungate din România. Acum, am ajuns campioni la celeritate, între statele membre ale UE, pentru că soluţionăm foarte repede cauzele", a încheiat Cristian Pup.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.