Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A zecea creștere a dobânzii de referință - Dobânzile, la un nivel record

InfoTag
inflatie

Banca Centrală Europeană a anunțat cea de a 10-a creștere consecutivă a dobânzii de referință, cu 25 de puncte de bază, confirmând astfel previziunile traderilor care în ultimele zile anticipaseră că sunt șanse mari pentru o nouă mișcare ascendentă.

Esențiale pentru această decizie au fost prognozele actualizate despre evoluția inflației, iar oficialii BCE s-au confruntat cu următoarea dilema: fie să realizeze o a zecea majorare consecutivă a dobânzii, fie de să încheie actualul ciclu de înăsprire monetară  fără precedent. Mai exact, conform previziunilor macroeconomice ale experților BCE pentru zona euro din luna septembrie, inflația medie va fi de 5,6% în 2023, 3,2% în 2024 și 2,1% în 2025. În același timp, BCE prognozează acum un ritm de creștere economică de 0,7% în 2023, 1,0% în 2024 și 1,5% în 2025, relateaza Money Review citat de Rador.

BCE majorează rata dobânzii la facilitatea de depozit la 4%, rata dobânzii la principalele operațiuni de refinanțare la 4,5% și rata dobânzii la facilitatea de creditare marginală la 4,75%, cu data de intrare în vigoare 20 septembrie 2023. Acestea sunt cele mai ridicate niveluri ale dobânzilor de la introducerea monedei euro în 1999 și continuă cel mai agresiv ciclu de înăsprire monetară din istoria Uniunii Monetare.

După cum se precizează în decizie, inflația continuă să fie în scădere, dar este de așteptat să rămână la un nivel foarte ridicat pentru o perioadă foarte lungă de timp.

Consiliul guvernatorilor este hotărât să se asigure că inflația revine în timp util la ținta dorită pe termen mediu de 2%. Pentru a consolida progresul în direcția acestui obiectiv, Consiliul guvernatorilor a decis astăzi să majoreze cele trei rate cheie ale dobânzilor BCE cu 25 de puncte de bază.

Creșterea de astăzi a ratelor reflectă evaluarea Consiliului guvernatorilor cu privire la perspectivele inflației în lumina datelor economice și financiare primite, a dinamicii inflației subiacente și a puterii de transmisie a politicii monetare. Conform previziunilor macroeconomice ale BCE din luna septembrie pentru zona euro, inflația medie va fi de 5,6% în 2023, 3,2% în 2024 și 2,1% în 2025. Este vorba de o revizuire în sens ascendent pentru 2023 și 2024 și o revizuire în sens descendent pentru 2025. Revizuirea ascendentă pentru 2023 și 2024 reflectă în principal o tendință de creștere a prețurilor la energie. Presiunile prețurilor rămân ridicate, deși majoritatea indicatorilor au început să dea înapoi. Experții BCE au revizuit ușor în jos traiectoria estimată a inflației, excluzând energia și alimentele, la o medie de 5,1% în 2023, 2,9% în 2024 și 2,2% în 2025. Creșterile anterioare ale ratei dobânzii decise de Consiliul guvernatorilor se transmit încă dinamic. Condițiile de finanțare s-au înăsprit și acționează tot mai restrictiv asupra cererii, ceea ce reprezintă un factor important în readucerea inflației până la ținta dorită. Din cauza impactului tot mai mare al acestei înăspriri asupra cererii interne și a unui mediu în care comerțul internațional încetinește, experții BCE și-au redus semnificativ previziunile privind creșterea economică. Ei se așteaptă acum ca economia zonei euro să crească cu 0,7% în 2023, 1,0% în 2024 și 1,5% în 2025.

Pe baza evaluării sale actuale, Consiliul guvernatorilor consideră că ratele cheie ale dobânzilor BCE au fost stabilite la niveluri care, dacă sunt susținute pentru o perioadă suficient de lungă, vor avea o contribuție semnificativă la revenirea în timp util a inflației la ținta de bază. Deciziile viitoare ale Consiliului guvernatorilor vor asigura că ratele cheie ale dobânzilor BCE vor fi stabilite la niveluri suficient de restrictive atât timp cât este necesar.

Consiliul guvernatorilor va continua să urmeze o abordare care va depinde de datele care vor determina nivelul adecvat și durata politicii monetare restrictive.

Concret, deciziile Consiliului Guvernatorilor cu privire la ratele de politică monetară vor continua să se bazeze pe evaluarea pe care o realizează cu privire la perspectivele inflației în lumina datelor economice și financiare existente, a dinamicii inflației subiacente și a puterii de transmitere a politicii monetare.

În ceea ce privește Programul de achiziție de active (APP) și Programul de achiziție de active de urgență pentru pandemie (PEPP), portofoliul APP este redus într-un ritm moderat și previzibil, deoarece Eurosistemul nu mai reinvestește sumele principale din răscumpărarea titlurilor la scadență.

În ceea ce privește schema PEPP, Consiliul de Administrație intenționează să reinvestească sumele de capital din răscumpărarea titlurilor achiziționate în cadrul schemei la scadența acestora cel puțin până la sfârșitul anului 2024. În orice caz, viitoarea scădere treptată (roll-off) ) a portofoliului PEPP va fi reglementată astfel încât să se evite interferențele cu direcția recomandată a politicii monetare.

Consiliul guvernatorilor va continua să aplice flexibilitate în reinvestirea sumelor din răscumpărarea titlurilor din portofoliu PEPP pe măsură ce acestea ajung la maturitate, pentru a contracara riscurile la adresa mecanismului de transmitere a politicii monetare legate de pandemie.

Operațiuni de refinanțare

Pe măsură ce băncile rambursează sumele împrumutate în cadrul operațiunilor de refinanțare pe termen lung, Consiliul guvernatorilor va evalua în mod regulat modul în care operațiunile de finanțare și rambursarea continuă a acestora contribuie la direcția politicii sale monetare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.