Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Persoanele care dorm mai puțin de cinci ore sunt mai susceptibile de a suferi de boli cronice (studiu)

insomnie

Persoanele cu vârsta de peste 50 de ani care dorm mai puțin de cinci ore pe noapte au un risc mai mare de a dezvolta multe boli cronice. Problemele apar pe măsură ce îmbătrânim, relatează CNN dintr-un studiu.

Studiul a implicat un grup de aproape 8.000 de funcționari publici din Marea Britanie care nu aveau boli cronice la vârsta de 50 de ani. Cercetătorii le-au cerut participanților să raporteze cât de mult au dormit în timpul experimentului.

Ca urmare, a fost posibil să se afle că persoanele în vârstă de 50 de ani care dormeau cinci sau mai puține ore pe zi erau expuse riscului de a dezvolta mai multe boli cronice cu 30% mai des decât cele care dormeau cel puțin șapte ore pe zi. În același timp, la vârsta de 60 de ani, riscul a crescut cu 32%, iar la vârsta de 70 de ani - cu 40%.

  • Printre boli se numără diabetul, cancerul, boala coronariană, accidentul vascular cerebral, insuficiența cardiacă, boala pulmonară obstructivă cronică, boala renală cronică, bolile hepatice, depresia, demența, tulburările psihice, boala Parkinson și artrita.

În plus, un alt studiu a constatat că adulții care nu dorm suficient sunt mai predispuși să dezvolte boli cronice, inclusiv obezitate și hipertensiune arterială.

În același timp, problemele de sănătate la cei care au dormit mai mult de nouă ore nu au fost detectate, dar au fost prea puțini astfel de participanți. La studiu au participat și bărbați albi, iar femeile au reprezentat aproximativ o treime din subiecți.

Sharon Cobb, care a studiat și somnul, observă că durata somnului este importantă, dar la fel de importantă este calitatea - un factor care nu a fost luat în considerare. În plus, oamenii de știință nu au explicat care poate fi cauza bolilor cronice la persoanele care au dormit cinci sau mai puține ore.

Adam Knowleden, profesor de științe medicale la Universitatea din Alabama, a remarcat că somnul este un proces de restaurare care ajută la producerea și reglarea hormonilor din organism și controlează apetitul, metabolismul, apetitul sexual, tensiunea arterială și ritmul cardiac, temperatura corpului și ritmurile circadiene. Dacă organismul nu produce suficienți hormoni din cauza lipsei de somn, atunci acest lucru poate duce la probleme cronice de sănătate.

Persoanele care au probleme cu somnul sunt sfătuite să:

  • stabilească un program permanent de somn;
  • dormitorul trebuie să fie într-o încăpere întunecată, liniștită și fără animale de companie;
  • evitați cofeina, alcoolul și supraalimentarea înainte de culcare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.