Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Abdel Fattah al-Sissi a aprobat un acord pentru construcţia unui gazoduct între Egipt şi Cipru

twitter.com
Al-Sissi egipt

Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi "a aprobat" un acord pentru construcţia unui gazoduct între ţara sa şi Cipru într-o regiune unde gazele naturale au devenit o miză strategică şi o sursă de tensiune, a anunţat joi Jurnalul Oficial, citat de France Presse.

"Preşedintele republicii (...) a aprobat acordul guvernamental dintre Egipt şi Cipru privind (construcţia) unei conducte maritime directe pentru gaze naturale", potrivit Jurnalului Oficial.

La 19 septembrie 2018, guvernele celor două ţări au semnat un acord la Nicosia pentru construcţia primei conducte submarine care să transporte gaz natural cipriot în Egipt înainte de a fi reexportate spre Europa.

Acordul are ca scop "încurajarea" acestor exporturi, asigurarea "securităţii" transportului de gaze naturale şi "evitarea dublei impuneri" în acest comerţ, potrivit Jurnalului Oficial.

Descoperirile recente de zăcăminte în estul Mediteranei au condus la o apropiere în această zonă a Egiptului, Ciprului, Greciei şi Israelului.

Dar au creat şi tensiuni cu Turcia, care ocupă partea de nord a Ciprului din 1974 şi are relaţii tensionate cu Egiptul preşedintelui Sissi.

Ankara se opune oricărei explorări şi exploatări a resurselor cipriote de gaz care exclud partea de nord a insulei.

Uniunea Europeană şi Statele Unite au cerut Turciei să pună capăt proiectelor de foraj de explorare efectuate în largul Ciprului pe care le consideră ilegale.

Egiptul a semnat în mai un acord cu o companie din Cipru pentru a instala un cablu submarin de 310 kilometri între cele două ţări destinat exportului de electricitate în Europa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.