Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Abia acum s-a aflat: Noi acuzaţii GRAVE la adresa Rusiei în scandalul otrăvirii fostului spion rus și al fiicei sale

The Daily Beast
sergei skripal

Fostul spion rus Serghei Skripal şi fiica sa Iulia, otrăviţi la începutul lui martie în Anglia cu un agent neurotoxic, erau amândoi supravegheaţi - de cel puţin cinci ani - de către serviciile ruse de informaţii, a acuzat vineri consilierul britanic în domeniul securităţii naţionale Mark Sedwill, relatează AFP. ”Potrivit informaţiilor noastre, interesul serviciilor ruse de informaţii faţă de Skripali datează cel puţin din 2013, când conturi de e-mail aparţinând Iuliei Skropal au fost vizate de specialişti în cibernetică de la (serviciul militar rus de informaţii) GRU”, subliniază Mark Sedwill într-o scrisoare adresată secretarului general al NATO Jens Stoltenberg, publicată de agenţia britanică de presă Press Association (PA).

Citește și: Mare atenţie! Fiscul pregăteşte AMENZI drastice – mii de români sunt VIZAŢI

Serghei Skripal şi fiica sa Iulia au fost găsiţi inconştienţi pe 4 martie, pe o bancă, la Salisbury, în sudul Angliei, unde locuieşte fostul agent dublu rus, în vârstă de 66 de ani. Poliţia britanică estimează că ei au intrat în contact cu otrava - un agent neurotoxic din familia novicioc, potrivit Londrei - la domiciliul fostului spion, unde fiica sa a venit în vizită din Rusia, o teză reluată de către Mark Sedwill. Laboratorul militar britanic de la Porton Down, specializat în cercetări chimice şi biologice, a stabilit că ”cele mai puternice concentraţii” de agent neurotoxic au fost ”descoperite pe clanţa uşii” de la intrarea în domiciliul lui Skripal, scrie consilierul britanic în scrisoare, evocând un program rus care comportă asemănări cu acest caz.

Citește și: Tranzacție uriașă: Cine ar putea cumpăra gigantul Rompetrol

”În anii 2000”, spune el, ”Rusia a lansat un program vizând să testeze mijloacele de transport ale agenţilor de război chimici şi să formeze personalul din unităţile speciale în utilizarea acestor arme”. ”Acest program includea apoi studierea mijloacelor de administrare a agenţilor neurotoxici, inclusiv prin aplicare pe clanţe de uşi”, subliniază el. ”În ultimul deceniu, Rusia a produs şi stocat mici cantităţi de novicioc în cadrul aceluiaşi program”, dă asigurări Mark Sedwill. ”Continuăm, aşadar să considerăm că numai Rusia dispune de mijloace tehnice, experienţă operaţională şi de mobilul atacului contra Skripalilor”, conchide oficialul britanic. ”Nu există altă explicaţie plauzibilă”.

Citește și: Radu Banciu o face praf pe Viorica Dăncilă: ”Concurează pentru titlul de cea mai catastrofală poziție de prim-ministru din istoria României”

”NOU EXCES”

Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a anunţat joi că analize în laboratoare ”confirmă descoperirile Regatului Unit în privinţa identităţii agentului chimic toxic utilizat la Salisbury”. Substanţa chimică este o ”mare puritate”, a precizat organizaţia, însă fără să stabilească responsabilitatea în acest caz. În baza acestor concluzii, Londra şi-a reiterat acuzaţiile la adresa Moscovei. ”Nu poate să existe vreun dubiu cu privire la ceea ce s-a utilizat”, a declarat ministrul britanic de Externe Boris Johnson, desemnând Rusia. Moscova, care-şi clamează nevinovăţia, a anunţat la rândul ei că ”nu va crede” nicio concluzie în cazul Skripal, atât timp cât ”experţii săi nu vor obţine acces la eşantioanele analizelor” OIAC.

Citește și: 500 de euro pentru fiecare nou-născut: Când va intra în vigoare această lege

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a acuzat vineri Londra că ”deformează” concluziile OIAC. ”Politicieni ca Boris Johnson încearcă încă o dată să deformeze realitatea, afirmând că concluziile OIAC înseamnă validarea tuturir tezelor Marii Britanii, fără excepţie”, a declarat Lavrov într-o conferinţă de presă. ”OIAC nu a făcut decât să confirme compoziţia substanţei chimice” utilizate contra lui Serghei Skripal şi fiicei sale şi nu originea acesteia, a adăugat el.

”RĂPIRE”

Ambasadorul rus la Londra Aleksandr Iakovenko a anunţat vineri publicarea unui raport de 33 de pagini cu privire la caz. El a pus, la rândul său, în discuţie afirmaţia diplomaţiei britanice potrivit căreia Iulia SkrIpal a respins o propunere de ajutor consular din partea Rusiei. ”Noi nu putem să fim siguri că refuzul Iuliei de a ne vedea este autentic. Avem toate motivele să considerăm asemena acţiuni drept răpirea a doi cetăţeni ruşi”, a declarat ambasadorul într-o conferinţă de presă, conform news.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.