Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Abia aterizat pe pământ european, prințul Mohammed bin Salman se confruntă cu acuzații de complicitate la tortură - El nu are imunitate diplomatică

Ventures Onsite
Mohammed bin Salman

O plângere pentru complicitate la tortură şi la dispariţie forţată în legătură cu asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi a fost depusă joi, la Paris, pe numele prinţului moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman (MBS), aflat în vizită în Franţa, au anunţat două ONG-uri şi avocatul lor francez, notează France Presse, potrivit Agerpres.

Această plângere de 42 de pagini afirmă că MBS ''este un complice la torturarea şi la dispariţia forţată a lui Jamal Khashoggi la consulatul saudit de la Istanbul în 2 octombrie 2018'' şi că el ''nu beneficiază de imunitate diplomatică contra urmăririi în justiţie întrucât, în calitate de prinţ moştenitor, el nu este şef al statului'', precizează Democracy for the Arab World Now (DAWN), organizaţie fondată de jurnalistul saudit, şi Trial International într-un comunicat.

Plângerea cu constituire de parte civilă a fost depusă la decanul judecătorilor de instrucţie din cadrul Tribunalului din Paris joi dimineaţă, a precizat avocatul celor două ONG-uri, Henri Thulliez. Această procedură implică deschiderea cvasisistematică a unei anchete judiciare şi desemnarea unui judecător de instrucţie.

''În aplicarea competenţei universale făcută posibilă de convenţiile contra torturii şi dispariţiilor forţate, jurisdicţiile franceze sunt abilitate să deschidă o informare judiciară contra oricărui suspect care se află pe teritoriul naţional în momentul când este depusă plângerea'', indiferent de locul unde au fost comise infracţiunile denunţate, a adăugat avocatul.

Într-o primă fază, justiţia franceză trebuie să se asigure de competenţa Franţei, de caracterul imputabil al faptelor în cazul persoanei vizate şi de existenţa sau nu a unei imunităţi pentru aceasta din urmă, înainte de a începe investigaţiile.

Pe 2 octombrie 2018, jurnalistul saudit Jamal Khashoggi a fost asasinat în consulatul saudit de la Istanbul de către un grup de persoane venite special de la Riad. Critic al puterii saudite după ce fusese apropiat de aceasta, Khashoggi, care locuia în SUA, era angajat al publicaţiei americane The Washington Post. El venise la consulatul ţării sale pentru a solicita documente necesare pentru căsătoria cu logodnica sa turcoaică Hatice Cengiz.

Preşedintele francez Emmanuel Macron urmează să îl primească pe prinţul moştenitor saudit pentru o ''cină de lucru'' la ora 20:30 la Palatul Elysée. MBS a plecat marţi într-un turneu în Grecia şi Franţa, aceasta fiind prima sa deplasare în ţări din Uniunea Europeană după asasinarea lui Jamal Khashoggi.

Liderul de facto al Arabiei Saudite a fost criticat în mod deschis de Occident după asasinarea lui Khashoggi.

Agenţiile de informaţii americane susţin că Mohammed bin Salman a ordonat asasinarea lui Jamal Khashoggi, acuzaţie respinsă de Riad. Liderul saudit a vizitat mai multe ţări arabe anul trecut, iar în iunie s-a deplasat în Turcia, Riadul şi Ankara încercând să-şi normalizeze relaţiile, tensionate după asasinarea jurnalistului saudit.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.