Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Absolvenţii de liceu din Harghita vor beneficia de şomaj și de măsuri de mediere şi formare profesională

absolventi

Un număr de 280 de absolvenţi de liceu, din acest an, au intrat în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Harghita, aceştia putând beneficia de indemnizaţie de şomaj şi de măsurile de mediere şi de formare profesională.

Şefa Serviciului "Analiza Pieţei Muncii şi Economie Socială" din cadrul AJOFM Harghita, Jano Edit, a precizat, pentru AGERPRES, cei mai mulţi dintre aceşti absolvenţi vor fi incluşi în proiecte destinate tinerilor între 16 şi 29 ani, care nu au un loc de muncă, sunt înregistraţi ca şomeri, nu urmează forme de învăţământ superior şi nici cursuri de formare profesională, scopul fiind includerea lor pe piaţa muncii, conform Agerpres.

"Acei absolvenţi care în primele 60 zile de la absolvire au venit în evidenţa noastră ca şi persoane în căutarea unui loc de muncă, în a 61-a zi, pot beneficia de indemnizaţie de şomaj. Indemnizaţia este destul de mică şi este de şase luni, iar în aceste şase luni probabil că, în timp, ori le putem oferi loc de muncă, ori cursuri de calificare, aşa că sunt puţini care stau chiar şase luni în evidenţa noastră, pentru că, dacă avem locuri de muncă sau cursuri, le oferim aceste servicii", a explicat Jano Edit.

Potrivit sursei citate, în prezent, în Harghita există în evidenţe 4501 şomeri, numărul fiind în uşoară scădere, dar se aşteaptă să crească în luna august, când vor intra în evidenţe şi absolvenţii de liceu.

"În august va fi o creştere, pentru că aceşti absolvenţi nu sunt încă şomeri, sunt doar persoane în căutarea unui loc de muncă. În momentul în care vor deveni şomeri, vor intra în statistica şomajului", a precizat Jano Edit.

Aceasta a mai spus că se intenţionează, în perioada următoare, organizarea mai multor cursuri de formare sau de dezvoltare de competenţe, în funcţie de cerinţele de pe piaţa muncii sau de solicitări, cum ar fi cursuri de tâmplar, sudor, ospătar, confecţioner, lucrător în comerţ sau de comunicare în limba română.

De asemenea, se doreşte organizarea unor cursuri de femeie de serviciu sau îngrijitor spaţii verzi, pentru acei şomeri care nu au studii.

"Femeie de serviciu şi îngrijitor spaţii verzi sunt cursuri de calificare de nivel 1, care necesită doar învăţământ primar, de aceea încercăm să venim şi în sprijinul celor care nu au studii prea mari. (...) Din totalul şomerilor, aproape 50% ori sunt fără studii ori au maxim învăţământ primar, de aceea trebuie să ne gândim la anumite meserii şi pentru această categorii", a menţionat Jano Edit.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.