Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Acciza la carburanti, efect de bumerang: Vanzarile s-au prabusit in aprilie.

pompa benzina
Efectul imediat a fost o scumpire drastica a benzinei si motorinei, care a fost insa urmata de o scadere a vanzarilor in acest domeniu.
Datele Institutului National de Statistica (INS) arata o scadere de 6,5% a comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate, in luna aprilie fata de martie.

Mai mult, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, declinul este mai abrupt: -16,2%.

Pe de alta parte, Ion Lixandru, administrator Camion Logistic, a mentionat ca 30.000 de camioane nu mai alimenteaza in Romania si ca nu s-a castigat nimic din acciza suplimentara, informeaza Realitatea Tv.

Publicatia Bloomberg a analizat preturile la benzina in 61 de tari si a constatat ca in Romania a avut loc cea mai mare scumpire din lume, in acest an, de 16%.

O masura cu efecte perverse

"Masura nu va avea succes, iar rezultatele de pana acum ar trebui sa dea de gandit Guvernului, care ar trebui sa faca ceva si sa o corijeze", a precizat analistul Mircea Cosea.

El considera ca acciza suplimentara are doua elemente de esec.

"In primul rand, e vorba de diminuarea pietei interne de carburant. Guvernul roman nu a actionat in favoarea noastra, avand in vedere ca a contribuit la cresterea economica in Bulgaria, in Ungaria si in alte tari, pentru ca marii transportatori prefera sa alimenteze acolo, deci maresc piata lor de carburant si nu pe cea romaneasca. Este un efect pervers, pe care transportatorii l-au adus in vederea Guvernului, dar acesta a refuzat sa il ia in calcul.

Al doilea esec, care este destul de grav, este acela ca nu se va constitui fondul necesar pentru autostrazi, asa cum s-a promis", a continuat analistul.

Acciza suplimentara ar putea aduce pierderi la buget

Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) a avertizat inca din februarie ca, odata cu introducerea accizei de 7 eurocenti, "transportatorii romani care efectueaza operatiuni la nivel international vor fi obligati sa cumpere carburanti din afara tarii, iar prin reorientarea alimentarii a doar 13% din volumul actual de motorina vandut in Romania, se anuleaza orice castig ipotetic al statului roman", au comunicat atunci reprezentantii UNTRR.

Cei 7 eurocenti in plus la acciza actuala ar putea aduce statului 8,68 eurocenti (acciza + TVA) pentru fiecare litru de motorina. Teoretic, suma colectata suplimentar ar trebui sa fie de circa 430 milioane euro, daca presupunem ca se va mentine nivelul consumului de motorina nemodificat.

"Realitatea indica faptul ca circa 70% din alimentarile actuale ale transportatorilor internationali (romani si straini) de pe teritoriul Romaniei s-ar putea reorienta imediat in afara Romaniei, ceea ce ar conduce la un impact dezastruos asupra bugetului statului roman.

Din cei aproximativ 5 miliarde litri de motorina alimentati in Romania anual, reorientarea unui volum de numai 13% spre alimentare in alte tari, va aduce in realitate pierderi de 65 eurocenti/litru pentru statul roman", au atras atentia cei de la UNTRR.

Transportatorii care alimenteaza in tara primesc inapoi 4 eurocenti/litru daca aduc acte doveditoare in acest sens, conform unei decizii a Guvernului.

Preluare: Ziare.com

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.